Адвокат Марковски изненада с признание как ще бъдат наказани полицаите, ако законът се приложи

България отблизо
Наказанието за побоя, извършен от полицаите над протестиращите от миналото лято е до три години, а трябваше да са 15, това коментира адвокат Марин Марковски. Той обаче добави, че ако нямат предишни присъди, полицаите ще платят само глоба от 1000 до 5000 лева, защото това предвижда закона.

„Задължително ще ги освободят“, каза Марковски. „Ще има много емоции, политически знамена… Да има! Това е свободната държава“, каза още адвокатът пред Нова телевизия. Той допълни, че това е повод депутатите да се замислят дали това положение в закона изобщо трябва да съществува.

„Едно време хората са се стреляли заради достойнството си, сега плащат 1000 лева и все едно нищо не се е случило“, коментира Марковски.

„Няма уволнен полицай. Проверката – мъмрене, предупреждение, това е резултатът“, каза още юристът. Адвокатът обаче беше категоричен, че въпреки изнесените свидетелства за побоя, полицията не трябва да се демонизира.

Той обясни, че освен за телесните повреди, трябва да се търси отговорност за психологичната травма, която са понесли протестиращите. Побоят на човек с белезници е да се унижи и да се смачка психически човек, да бъде докаран до състояние, в което да се чувства съсипан и уплашен, обясни Марковски. „Следват психози и неща, които са свързани с много тежки преживявания”, добавя адвокатът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *