„Politico“ с невероятна прогноза! Вижте кога ще се ваксинират 70 процента от българите!

България отблизо
Отново сме на дъното в ЕС. Този път по отношение на ефективната борба с пандемията от COVID-19 и ваксинирането на хора. Това става ясно от материал в брюкселското издание „Politico“ Според статистиката, за да достигнем в срок търсената от ЕК крайна цел от 70% имунизирани до края на това лято, трябва да ускорим процеса по имунизация с близо 40 пъти. Ако не го направим, то 70% от населението у нас ще бъде имунизирано срещу COVID-19 след почти 20 години.

Ето и статията:

 

Европейската комисия иска 70% от европейските граждани да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 до края на това лято. Към този момент обаче тази цел е далеч от постигане. Ако блокът продължава в същия дух, едва 15% от хората в държавите-членки ще бъдат имунизирани. Ако се гледат средните стойности на блока за изминалата седмица, ваксинацията в страните трябва да се увеличи 5 пъти, за да може Общността да постигне целта си.

Това е една част от списък с препоръки на Европейската комисия, които обаче не са обвързващи. Комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес я определи като „амбициозна“. ЕК междувременно отказва да се ангажира и с конкретна дата за 70-те процента ваксинирани до лятото. Служител от институцията посочи пред „Politico“, че ако се говори за „края на лятото“, значи става дума за 22 септември.

Има обаче уловка – при сегашните темпове ЕС не просто няма да изпълни това, а ще постигне целта си няколко години по късно. Според изчисленията става дума за март 2024. На дъното е България. Тя няма да стигне заветната цифра до 2040 г. За да постигне целта на ЕС трябва да ускори процеса по имунизация 29 пъти. Към днешна дата в страната ежедневно се ваксинират около 1 139 души. За да се се изпълни поставената от Брюксел цел, в България трябва ежедневно да се имунизират 33 368 души.

Латвия ще трябва да ускори темпото си със фактор 17. Италия – с 10, а Унгария с 9. Засега шампион в ЕС е Малта. Тя може би ще успее да се вмести в срока на ЕК, ако просто удвои скоростта на ваксиниране.

Няколко фактора определят колко бързо тече ваксинацията. Единият е броят на наличните дози. Понастоящем всички одобрени до този момент ваксини изискват две дози. Съответно оценката се базира на факта, че това няма да се промени. Има и логистични предизвикателства. Те се отнасят до доставки, транспорт и съхранение на ваксините, които усложняват процеса. Но тези ограничения могат да бъдат облекчени в следващите месеци, след като бъдат одобрени още ваксини. Европейската агенция по лекарствата може да даде зелена светлина в края на този месец за трета ваксина – тази на AstraZeneca и Оксфордския университет. Тя е по-евтина и по-лесна за съхранение от препаратите на Pfizer и Moderna.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *