Тагарев предложи: Трябва да дадем Черно море на НАТО, многонационалната бойна група да прерасне в бригада

България отблизо

Независимо от конвенцията от Монтрьо, България трябва да осигури възможност на нашите съюзници да ни помагат за сигурността в Черноморския регион с разузнавателни средства и средства за ефективно въздействие като т.нар. „кинетични средства“.

Това е заявил министърът на отбраната Тодор Тагарев, който участва в среща с военните ни аташета, на която присъстваха премиерът Николай Денков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и ръководителят на Военното разузнаване бригаден генерал Венелин Венев, предаде БНТ.

Конвенцията от Монтрьо забранява престоя на военни кораби на нечерноморски държави за повече от 21 дни в Черно море.

Според министъра на отбраната България трябва ефективно да осигури предно разполагане на нашите съюзници на наша територия, а многонационалната бойна група да прерасне в бригада.

Той е допълнил, че страната ни е получила признание от съюзниците за подготовката на морски специалисти за Украйна. Посочил е още, че разликата между настоящото и предишното правителство е не толкова в това, което предоставяме като помощ към Киев, а в начина на говорене.

В последните години България издава смесени сигнали към нашите партньори в НАТО и ЕС, е посочил премиерът Николай Денков. По думите му, това е посяло разделение в обществото и е проблем за националната сигурност.

“България няма тази заплаха днес (каквато са имали Грузия и Украйна), защото е член на НАТО и ЕС и трябва да участваме в това партньорство. Поради злоупотреба с някои исторически факти, поради умишлено създаване на напрежение и разделение в обществото, ние все още не се възползваме от възможностите, които ни дава участието в тези два мощни съюза”, е заявил Денков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *