Радев твърдо: Партиите да спрат да си мият ръцете с мен! Свиквам НС веднага, чакам принципно и работещо за България правителство!

България отблизо

В момента, в който изтече законово установената процедура и ЦИК обяви поименният състав на Народното събрание, аз веднага ще издам указ за свикването му в първия възможен момент.

Това заяви президентът Румен Радев в първи коментар след изборите в неделя.

Най-важният резултат от тези избори е, че ще имаме парламент. Надявам се той да заработи по-скоро, защото България не може да чака повече. Ние се нуждаем час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателната дейност и да даде решение на политическата криза като формира консенсусно мнозинство около ясни политики и приоритети. И да излъчи устойчиво и работещо редовно правителство.

Според държавният глава показателно ще бъде как ще заработи Народното събрание затова как ще се развие рулетката с мандатите. От сега искам да призова партиите да не губят и ден. Да не чакат да се завърти рулетката и тогава да мислят как ще правят правителство. Още от днес този процес трябва да върви и аз съм сигурен, че те вече са в диалог, допълни Румен Радев.

Всички издигаха цели и приоритети за много важни за България области, надявам се те да ги покажат и на практика, допълни Радев. Трябва ли да дам повече време на партиите за преговори? Какво се случи след миналите избори, когато аз дадох много време, за да има най-сетне консенсус и разбирателство.

Да се загърби тази предизборна риторика. Какъв беше резултати и най-вече какви бяха претенциите към президентската институция? Че президентът иска да управлява със служебно правителство, затова разтяга процедурата, напомни Румен Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *