Иво Инджов разкри заговор между ГЕРБ и ИТН. Вижте какво ще се случи до есента

България отблизо
Това ситуативно мнозинство е много лош сигнал за предстоящия вот на недоверие. Най-вероятно целта на основните играчи – ГЕРБ и ДПС, е да се излъчи в рамките на този парламент програмно правителство с подкрепата на “Има такъв народ”. По-добрият вариант са предсрочни избори. Жалко е, че бяха прекършени крилете на една коалиция, която имаше желание да прави реформи, беше подкрепяна от гражданите.

Това заяви пред ФрогНюз доц. Иво Инджов, преподавател и специалист по политически комуникации.

 

Ето и цялото интервю:

 

Доц. Инджов, очаквано ли беше отстраняването на Никола Минчев от поста шеф на Народното събрание?

 

С оглед на сформираната вчера нова коалиция и много ситуативно мнозинство, го очаквах. Това дава много лош сигнал за предстоящия вот на недоверие.

И като че ли за бюджета също…

 

За бюджета е малко по-различно, защото едно е да свалиш председателя на парламента, друго е да оставиш определени социални групи и ключови разходи, които са очаквани, да паднат в плен на политическите борби и да те сочат с пръст. Но вече нищо не се знае.

 

Какво е вашето впечатление – битка на идеали ли виждаме, или битка на тяснопартийни интереси?

 

Няма битка на идеали. Има жажда за реванш от страна на “Има такъв народ”.

 

За какво?

 

Те се чувстват потиснати, прецакани в тази коалиция, без да имат такива основания. Някаква отмъстителност се вижда в тях, което пък дава повод да се разсъждава дали пък те не обслужват икономически, финансови и корпоративни интереси и са чисто и просто бизнес проект, озовал се във властта, за да изпълни определена поръчка.

 

Отвъд това се вижда, че има една ситуативна коалиция, която в никакъв случай не може да излъчи редовно правителство – било то при завъртане на рулетката в този парламент, или с предсрочни избори. Най-вероятно целта на основните играчи – ГЕРБ и ДПС, е да се излъчи в рамките на този парламент програмно правителство с подкрепата на “Има такъв народ”. Противното би означавало редовно правителство, но то може да оцелее само със “златния пръст” на “Възраждане”. Никой не би си вкарал такъв автогол.

Затова според мен има две алтернативи – предсрочни избори, които са най-вероятния вариант, а другото е програмно правителство, за което работят ГЕРБ, ДПС и ИТН. Такова правителство би било за кратко време и има по-малко шансове.

 

А кой е по-добрият вариант?

 

Предсрочни избори, разбира се. След като няма правителство на малцинството на кабинет, който трябва да продължи реформите и разграждането на модела “Борисов – Пеевски”, по-добре да се отиде на предсрочни избори, за да се произнесат гражданите отново и да се започне на чисто.

 

Говорим обаче за предсрочни избори във бурни времена на война и инфлация…

 

Така е. И обратното би означавало да се даде властта в ръцете на технократи, подкрепяни от двете основни политически сили, срещу които бяха насочени гражданските протести през 2020 г., срещу които ясно и категорично се бяха обявили и от ИТН, и от “Възраждане”. “Има такъв народ” – най-вече срещу ГЕРБ. От “Възраждане” – и срещу ГЕРБ, и срещу ДПС.

 

Ако прочетем програмните документи на “Възраждане”, ще видим, че е крайно нелогично те да са в едно, макар и ситуативно, мнозинство не само с ГЕРБ, но и с ДПС. Такива са политическите реалности.

 

Много хора направиха днес връзка със събитията през 1992 г., когато на власт идва правителството на Любен Беров. Вие как гледате на този паралел?

 

Много са далечни.

 

И тогава тема е Македония, и тогава всичко започва с отстраняването на тогавашния председател на Народното събрание.

 

Това са паралели на повърхността и не трябва да им обръщаме голямо внимание. Тогава основното противопоставяне в обществото беше по линията антикомунизъм – комунистическо наследство. Сега основните разделителни линии са по-различни. Жалко е обаче, че бяха прекършени крилете на една коалиция, която имаше желание да прави реформи, беше подкрепяна от гражданите. Но пък тя самата изненадва, защото не подходи решително за извършването на ключови реформи както в сферата на правосъдието, така и по отношение на антиинфлационната политика.

 

интервю на Джесика Вълчева

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *