Димитър Ганев обясни как ПП ще опитат да се спасят и какво правителство ще има при нови избори

България отблизо

За да имат мнозинство, значи някой ги подкрепя в НС. Сега, когато се хвърлят тези оставки, трябва да има мнозинство. Въпросът е има ли някоя от формациите в опозицията, която да подкрепи тези промени. Това каза политологът Димитър Ганев. 

„Първото, на което се разчита, е да се разцепи групата на ИТН. Аз не знам за такива сигнали. ДПС, ГЕРБ и „Възраждане“ са другия вариант. Не вярвам някоя от тях да подкрепи кабинетът след последните 6 месеца. Те бяха твърда опозиция“, допълни той.

 

„Бойко Рашков е екзистенциална заплаха за ГЕРБ, ДПС и ИТН. Той означава житейски проблеми“, допълни го журналистът Петко Георгиев.

Според него, откакто е създадено правителството, се е очаквал момента Слави да се оттегли.

„Няма реален аргумент за Македония. 30 години ни лъгаха, че България няма алтернатива на руския газ. Те намериха алтернатива и го докараха в България. Ключовият момент е дали това управление ще доживее газовата връзка с Турция. Политическата атака е завоелирана по всякакви начини. Има за цел тези двама души да се махнат от управлението“, обясни още той.

„Или ще се състави франкенщайнски кабинет сега, или ще се състави такъв след избори“, каза журналистът.

„Мога да очертая няколко тенденции от последните месеци. Самият факт, че правителството може да падне, ни поставя в различна ситуация. Хората ще оценят кой е отговорен, кой е жертва, по-добре ли е станало. Очевидно в последните месеци има ерозия в обществената подкрепа към ПП. Има ръст при „Възраждане“, което е втората динамика.

Трудно е да прогнозираме как би изглеждало следващото НС, но мога да кажа категорично, че след евентуални избори, ако се състави коалиция, няма да по-лесна, по-малко пъстра и с по-малко конфликти.

В пропорционалната избирателна система, като нашата, подобни еднопартийни мнозинства, които произвеждахме, са рядкост. Трябва да се научат на коалиционна култура. Трудно ще се върнем във времената на комфорта на ГЕРБ или НДСВ, които управляваха с пълно мнозинство“, допълни Ганев.

„Политиците трябва да се научат, че политиката е резултатна игра. Няма резултат и се провалят. Ние очакваме резултати и такива няма“, каза Хаджигенов.

„Гледаме радикализиране на Възраждане, което ще възпре електоралният им възход. Няма кой да подкрепи такива антибългарски искания. Нека да изчакаме още малко. Не е случайно, че ГЕРБ ги няма. Най-вероятно са пуснали тока в Банкя“, заключи Георгиев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *