Галъп: ГЕРБ се сгромолясва на изборите, много партии изчезват от парламента, но една скача напред

България отблизо
Ако изборите бяха днес, онези, които се очаква да гласуват със сигурност, биха гласували така: ГЕРБ биха разчитали на 22,8% от гласовете, като тепърва ще се види дали и доколко влияе евентуална нова коалиция със СДС (с десети от процента). „Има такъв народ“ би разчитала на 20,1%, БСП – на 16,1%, „Демократична България“ – 11,6%,

ДПС – 11,2% и „Изправи се! Мутри, вън!“ – 5,6%, ВМРО – 3,1%, партията на Васил Божков с 2,8%, „Възраждане“ – с 2,6%, „Воля“ – 1,4%. Общо, 2,7% са за други партии, които имат под процент заявена електорална подкрепа – сред тях с отличими стойности са „Атака“, НФСБ, „Републиканци за България“, АБВ, формацията на Минчо Христов, КОД и др.

 

Водещите преговори формации като ВМРО, „Воля“, НФСБ, „Атака“ и т.н., явно имат възможност за сумарен резултат от близо 5% – макар автоматичното сумиране да не е винаги най-удачен подход в политическите изследвания.

 

Данните са от редовното независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ „лице в лице“ с таблети, проведено между 7 и 14 май, сред 812 пълнолетни българи.

 

57,9% от всички запитани казват, че със сигурност биха гласували в изборите на 11 юли. 16,7% казват, че вероятно ще гласуват, 8,3% – че вероятно няма да гласуват. 13,7% казват, че със сигурност няма да гласуват. Има и малък дял, които не успяват да отговорят. Тепърва ще става ясно каква активност за изборите се очертава – при излизането на официалните избирателни списъци, сочи изследването.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *