Асен Василев бесен: Ще му спретнем още едно дело на Борисов, защото ни обижда. Ние сме чести хора!

България отблизо
”Продължаваме промяната” ще съди лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради твърденията му, че съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев са натрупали печалба от изпращането на военната помощ в Украйна чрез САЩ и Великобритания.

„Ще му спретнем още едно дело, да си се защити“, заяви Асен Василев тази неделя в интервю за БНР.

 

„Няма как да има комисиони, при положение че контрагент е Пентагона. Ние помогнахме на Украйна, българската държава не е в състояние да даде дарение на друга държава от милиони евро. Няма комисионери, няма посредници. Казусът отива в съда – Борисов като говори такива гръмки неща, трябва да ги защити“.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърди, че между 40 и 50% от парите, които България е спечелила от продажбата на оръжие за Украйна през трети страни, са били усвоени от посредници.

 

По думите му ставало въпрос за 800 милиона лева, което е „свръхпечалба и към нея не се слага надценката“. „Браво, че сте пращали оръжия за Украйна, лошото е, че сте лъгали“, обърна се той към Петков и Василев.

 

Думите му дойдоха по повод разследването на „Ди Велт“ за изпращането на оръжия на Украйна през миналата година през САЩ и Великобритания.

 

„Условието да не се изпраща оръжие директно на Украйна е изпълнено“, подчерта Асен Василев. 

 

„Това може да звучи като укриване, но това намалява значително рискът за българската страна. Обемът на доставките е много по-голям, когато става през тези програми, които САЩ и Англия направиха.

 

Иначе не можеш да направиш дарение в такива размери“. „Трето, парламентът взе решение за военна помощ и изпратихме консерви с грах и един генератор. Това, че парламентът е взел решение за военна помощ, не значи, че правителството иска да си свърши работата“, заяви той.

 

И добави, че засекретеният списък с оръжия, които пращаме на Киев, „не е нещо повече от консерви с грах“.

 

Припомняме, че Кирил Петков съди Бойко Борисов и за клевета относно думи на лидера на ГЕРБ, че Петков и Василев вземали комисиони за газовите доставки у нас, когато са били в управлението.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *