Янев издаде колко са американските войници в България и колко ни плащат за присъствието си

България отблизо

„Колко са американските войници у нас?“ – този въпрос зададе от трибуната на Народното събрание депутат. Питането  бе насочено към военния министър Стефан Янев.

„Числеността на цивилния и военния контингент от САЩ не може да надвишава 2500 души или 5000 души в рамките на 90 дни. От 1996 година не е имало случай присъствието да доближава 2500 души, дори и с ротацията, когато едно учение е по-продължително“, разкри Янев.

„Всички действия, които се извършват в съвместните бази, са с разрешение на министъра на отбраната. Тези съоръжения са под български контрол и внушението, че са американски бази е по-скоро неправилно и не знам по какъв повод и как го използвате, но мисля, че не е коректно“, коментира Янев.

„За какви услуги е заплащано и как се определя разумната цена?“, попита още депутатът.

„Говорим за съвместни бази по международен договор. В него е предвиден механизмът, по който да се уреждат финансовите отношения“, отвърна й Янев. Той обясни, че например в Ново село американците са вложили за инфраструктура – пътища, мишенни полета, полигони и т.н.

„По отношение на тези сгради, които са водоснабдени с електричество и канализация, сметките се плащат от САЩ там, където използват съоръженията. Не е адекватно да говорим на принцип за даване и вземане“, каза Янев.

„Смятате ли, че това споразумение е изгодно за българските национални интереси? Ще подкрепите ли прекратяването на това споразумение?“, продължи с въпросите Гунчева.

„Да, то е полезно за българската армия и тренираността й, и от тази гледна точка не бих подкрепил прекратяване на това споразумение, защото то е полезно“, категоричен бе военният министър.

„Не е в ничий интерес да допуснем забавяне на развитието на този тип почти нова инфраструктура“, коментира още Янев относно ремонта на авиобаза „Граф Игнатиево“, която трябва да приеме новите осем изтребителя Ф-16. Той припомни, че част от договорите за самолетите са проверени, а за други два тече проверка в момента.

„Такъв сложен проект става по задание на ВВС, но те нямат достатъчно знание и експертиза какво точно предстои, върви и фино донастройване на параметрите. За 2020 – 2021 г. са сключени над 45 договора, а фирмите са поне 25. Нямаме системен администратор на процеса. Такъв тип строителство не е правено от наши подготвени хора. Най-важната и видимата част на пистата е предвиден да започне в средата на тази година. Там нещата вървят нормално“, каза Янев.

Ремонтът на наблюдателната аеросонда е отпаднал, стана ясно още от думите на Янев. 5 млн. лева, предвидени за аеросондата, не са използвани и са върнати на Министерство на финансите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *