Даниел Митов размаха плакат на Петков и Василев и лансира неочаквана версия. Двамата били избягали, а президентът бил виновен

България отблизо
Проваленият министър-председател на ГЕРБ Даниел Митов размаха плакат на двамата служебни министри Кирил Петков и Асен Василев малко след като стана ясно, че двамата се впускат в политиката и ще участват на предстоящите избори. На брифинг той попита какво толкова било свършило служебното правителство. По думите му трябвало да бъдат сменени шестима „изключително слаби министри“.

„Очаквахме да бъдат сменени шестима изключително слаби министри, а се оказа, че те останаха, а други трима избягаха от уж великите успехи“, заяви Митов.

 

„Президентът обяви работата на служебния кабинет като изключително успешна. На мен ми се иска някой да ни каже какви успехи точно са постигнали. Пандемията ли спря, успешна ли беше тяхната ваксинационна кампания, справиха ли се с бежанската криза, овладяха ли инфлацията, построиха ли дори 1 см път? Румен Радев или е станал жертва на собствената си пропаганда, или откровено лъже. Трета опция няма. Реалностите са такива”, каза още той.

 

По думите му хора от президентската администрация се занимавали „да късат жива плът от други партии“.

Тома Биков също се включи като заяви, че Петков и Василев са избягали от служебното правителство, за да правят партия.

„Вероятно, от една страна, за да не понасят негативи от плодовете, които то тепърва ще бере, а от друга – за да имат възможност през следващите месеци да продължат да ползват президентската администрация за своя политически проект“, каза той.

 

Относно министрите, които е трябвало да бъдат сменени, на първо място той посочи служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Според Биков той бил „изтървал“ ситуацията с енергийния пазар и довел до тежки загуби цялата индустрия заради „некомпетентност и злонамереност“.

 

Според ГЕРБ друг министър, който е трябвало да си отиде, е служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. По думите на Биков вместо да управлява здравната криза е решил да разпусне оперативния щаб, провалил е ваксинацията и е започнал лична саморазправа с лекари.

 

Останалите слаби министри били регионалният заради спрените магистрали и пътища, както и протестите в бранша; министърът на туризма заради протестите на ресторантьорите, както и министърът на културата заради личния си провал и блокирането на Закона за филмовата индустрия. От ГЕРБ отново обвиниха президента за смъртта на лейтенант Манчев. Според Биков министърът на отбраната Георги Панайотов трябва да подаде оставка заради този случай.

 

„Смятаме, че несменянето на тези хора, които са тотално провалени като служебни министри, оттук нататък пренася отговорността в тези сектори изцяло в президента Румен Радев“, заяви Тома Биков.

 

Той уверено отсече, че от ГЕРБ не се притесняват от появата на нови политически проекти.

 

„Няма какво да се притесняваме, защото този проект е ляв, опитва се да откъсне жива плът от левицата. Нашите членове и симпатизанти изобщо не реагират положително на този проект. Ние не се притесняваме“, добави Даниел Митов.

 

Все още нямат име за кандидат-президент, продължавали обсъжданията и номинациите. „При всички положения ние ще имаме кандидат за държавен глава и когато сме готови ще го обявим“, лаконичен бе той.

 

От партията на Борисов подозират, че Кирил Петков все още е канадски гражданин.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *