Съдът се произнесе за големия скандал с Валери Симеонов и „кресливите жени с уж болни деца“

България отблизо

Семейство от Пловдив опита да обори Комисията за защита от дискриминация, според която лидерът на НФСБ Валери Симеонов не е засегнал достойнство и интереси с изказването си по посока на инвалидите, децата с увреждания и техните родители. 

През октомври 2018-а Симеонов каза по собствената си телевизия СКАТ: “Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“.  

Думите му бяха в коментар на протестиращите майки на деца с увреждания, пише „Марица“.

 

Изказването му било повторено в предаването „Господари на ефира“, където Валери Симеонов заявил „Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките.

Очевидно в случая става въпрос за политическа кампания. Маските паднаха, в общ хор реват БСП, Атака, някои лидери на протеста на майките и всякакви политически маргинали“.

Думите на Симеонов предизвикаха бурна обществена реакция и след коалиционен съвет в сградата на МС, той заяви, че поднася своите извинения на всички, които са засегнати или са се почувствали засегнати.

Пловдивското семейство чуло изказването по телевизията и се почувствали унижени от думите „кресливи жени“, „уж болни деца“, които манипулират обществото, понеже синът им страда от спастична церебрална парализа с 95% трайна неработоспособност.

През годините полагали големи усилия, за да облекчат състоянието на детето си и да може то да продължи да ходи, макар и с помощни средства, което се дължи на множество терапии, които са му провеждани и грижите, положени за него през последните 19 години.

Намират, че извинението на Симеонов не е искрено. Семейството участва на протестите в София от самото им начало.

Последвала жалба в Комисията за защита от дискриминация. След преценка на доказателствения материал, тя е оставена без уважение. Изложени са и подробни мотиви относно извода на комисията.

Излагат се и допълнителни съображения за това, че Валери Симеонов е направил общо изказване, а не конкретно спрямо един или всички жалбоподатели, като в случая ставало дума за изразяване на мнение по дадена тема.

Родителите от Пловдив атакували решението на комисията в Административния съд в Пловдив.  Така се стигнало до вчерашното решение на магистратите, които също отхвърлили жалбата.

„Настоящият съд възприема извода на КЗД, че Валери Симеонов е упражнил правото си на изразяване на мнение в унисон с основния принцип за равенство и достойнство на всеки индивид и защита честта и достойнството на личността, поради което би могъл да се ползва от правилото на чл.39, ал.1 от Конституцията за право на мнение“, се казва в мотивите на съда. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в срок от две седмици.

С две думи всеки може да си казва личното мнение, а който е обиден – да се сърди сам.

И да не търси правосъдие!

Tagged

1 thought on “Съдът се произнесе за големия скандал с Валери Симеонов и „кресливите жени с уж болни деца“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *