Столтенберг: НАТО никога няма да изтегли войските си от страните, приети след 1997 г. Било за наше добро

България отблизо
НАТО никога няма да се съгласи да изтегли войските си от страните, приети в алианса след 1997 г., защото това би ги направило държави членки втора категория, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг.

Съюзниците от НАТО не могат да правят компромиси с основния принцип на европейската и на международната сигурност. Фактът, че всяка страна има право да избере собствения си път, да реши сама дали иска да членува в съюз като НАТО, или не, е ключов принцип. Разбира се, не можем да се съгласим и с това, че не трябва да имаме войски на НАТО във всички страни, които се присъединиха след 1997 г.

Това по същество означава, че половината от нашите членове няма да може да бъдат защитени от войските на НАТО и тогава те ще бъдат нещо като страни членки втора категория, което няма да допуснем. Готови сме обаче да участваме в балансирани мерки за съкращаване на оръжията – ядрените ракети и много други мерки, които ще са положителни и за Русия, и за НАТО“, каза още генералният секретар на алианса пред канадската телевизия Си Би Си.
.

Той е убеден, че НАТО и Русия трябва да преговарят, за да предотвратят използването на военна сила срещу Украйна, но засега е рано да се говори за намаляване на напрежението.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *