След Съвета за сигурност: България остава лоялен съюзник на НАТО

България отблизо
България остава лоялен съюзник на НАТО. Единството е най-силният отговор. Всички решения на правителството ще са съобразени с развитието на ситуацията и евентуалното ескалиране на конфликта. Включително мерки за избягване на негативни икономически ефекти.

Това заяви премиерът Кирил Петков след днешното заседание на Съвета за сигурност. Министър-председателят извика службите и министрите заради кризата с Украйна, напрежението между Русия и Запада и опасенията от избухването на въоръжен конфликт. Обсъдена бе българската позиция.

 

Припомняме, че дотук се стигна, след като от Русия поименно посочиха Румъния и България в призив НАТО да изтегли силите си и да се върне обратно в пределите си от 1997 г. Изявлението предизвика реакции у нас.

 

Петков възложи на министъра на отбраната да внесе за утрешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото й обезпечаване.

 

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители след края на заседанието на МС.

Решението за допълнителни сили на НАТО в България тепърва предстои и ще се вземе през февруари на среща на министрите на отбрана, като се зачете националният интерес на всяка от страните членки, посочи днес министърът на отбраната Стефан Янев. Пристигащите у нас самолети от Испания и Нидерландия не са свързани с украинската криза, касаят “еър полисинг”.

 

Утре депутатите се събират на извънредно заседание по темата.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *