Световните медии гръмнаха: Откриха ваксина против коронавируса. Вижте кога идва у нас!

България отблизо

Съвместно разработената от Pfizer и BioNTech ваксина е показала ефективност от 90% за предотвратяване на инфекции с COVID-19 в рамките на третата фаза от клиничните ѝ изпитвания, предаде АФП. Защитата при пациентите е постигната седем дни след втората от двете дози и 28 дни след първата, сочат предварителните констатации.

 

„Първият набор резултати от нашето изпитване на ваксина за COVID-19 от фаза 3 предоставя първоначалните доказателства за способността й да предотврати COVID-19“, заяви председателят и главен изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

„Ние сме значителна стъпка по-близо до предоставянето на хората по целия свят така необходимия пробив, с който ще сложим край на тази глобална здравна криза. Постигаме този етап в нашата програма за разработване на ваксини в момент, когато светът има най-голяма нужда от това“, добави Бурла.

По прогнозни данни компаниите заявиха, че очакват да доставят до 50 милиона дози ваксини в световен мащаб през 2020 г. и до 1,3 милиарда дози през 2021 г.

 

В по-голямата част на света заболеваемостта от COVID-19 нараства, достигайки рекордно високи нива. Отделенията за интензивно лечение се запълват. Броят на жертвите също расте.

Tagged

2 thoughts on “Световните медии гръмнаха: Откриха ваксина против коронавируса. Вижте кога идва у нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *