Сачева се задави от злоба към президента в „Панорама“. Мнозина изключиха телевизорите

България отблизо

Няма игра на ГЕРБ. В никакъв случай не е добре за нас да бъдем след другите. Ние се борим да бъдем по-добри и по-конкуренти способни. Ако в момента е зле, отговорността не е наша, трябва да я търсите някъде другаде. Това каза Деница Сачева от ГЕРБ в „Панорама“ по БНТ.

„Радев е виновен. Виновен е за това, че има разделение в обществото, за това, че се стигна до тук. Вече имаме два провалени парламента и шест възможности за съставяне на правителство. Половин милиард ще замине до края на годината за избори без да се свърши кой знае какво“, каза още тя, коментирайки хаоса в парламента и политическата криза.

Сачева бе категорична, че „ако ви се струва зле, отговорността не е ГЕРБ“.

„Имахме много ясна позиция. Тя бе такава, че не е необходимо да се правят дългосрочни промени в начина на изчисляване на пенсиите от служебно правителство.

Очевидно служебния министър Асен Василев иска да прави политика в своя полза или в политика на предстоящите предсрочни избори. Служебното правителство има много ясни и ограничени функции. Ако говорим за актуализация на бюджета, трябваше да има само антикризисни мерки.

Ние сме дали нашия принос да има актуализация на ДОО, но отстоявахме нашата позиция да има само антикризисни мерки“, каза Сачева, коментирайки действията на ГЕРБ в бюджетната комисия.

„Не критикуваме, настояваме да се дава още. Като говорим за пенсионерите, ние сме дали над 1 милиард във вид на добавки. Задаваме следния въпрос, решенията днес как ще се отразят на бъдещето. Защото да не се окаже, че ще трябва да вдигаме данъците през 2023-2024 година, когато трябва да влизаме в еврозоната“, каза още тя.

Сачева бе категорична също, че ГЕРБ не е оставила в наследство проблемите на К-19.

„Коронавирусът е преди всичко наследство от Китай. Надявам се, че няма да обвините ГЕРБ , че е докарал вируса. По времето на ГЕРБ се ваксинираха 40 000 души, днес се ваксинират 13 000 души. Българите са една от малкото нации, които имат избор на ваксина. Няма достатъчна информационна кампания, няма достатъчно лидери да дадат пример. Например президентът Радев не се ваксинира, не призова хората да се ваксинират. Няма как да има наследство от ГЕРБ, което да бъде лошо. Всичките мерки на ГЕРБ се продължават от служебното правителство, само, че някои са в различен дизайн и те не работят“, уточни  тя.

Сачева коментира и вероятността ГЕРБ да бъде отново първа политическа сила.

„Не търсим подобни дивиденти. Не се държим нито за нишка, нито за сламка. Опитваме се да бъдем конструктивни и разумни“, каза тя.

Тя отговори и на въпроса, дали ще продължи изолацията на ГЕРБ.

„Може би правилната трактовка е, че никой не иска да бъде с никой. ИТН не успя да сформира правителство. Никой не отиде на консултациите на БСП. Президентът Радев е този, който непрекъснато насаждаше разделение между партиите. Той с юмрука си създаде протестните партии. Това, че не можем да говорим по между си, наистина е проблем“, каза тя.

Кандидатурата за президент на ГЕРБ
„Ще направим това, в момента, в който ще знаем как ще се проведат изборите. Ако са изборите са 2 в 1 кандидатът ще бъде партиен, ако не са – кандидатът ще бъде надпартиен“, каза Сачева.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *