Руска ракета, без аналог в света, порази нова база на чуждестранни наемници в Украйна

България отблизо

По базата на чуждестранни наемници, разположена в Черниговска област, руските въоръжени сили нанесоха високоточен удар от тактическия комплекс „Искандер“, една от най-страшните съвременни ракетни системи, която нямат аналози в света.

„Искандер“ зае бойна позиция. Оперативно-тактическият комплекс продължава да нанася ракетни удари по позициите на националистическите батальони. Обхватът на стрелба на този комплекс с крилати ракети е почти петстотин километра“, разказва военният кореспондент на „Известия“ Александър Морозов.

На практика нищо не е останало от базата, където са били разположени чуждестранни наемници. Намира се в Чернигов, в хотел „Украйна“. Точният ракетен удар унищожи няколко десетки бойци. Според местни жители близо 160 въоръжени чужденци са живели в хотелски стаи.

„Сградата, в която се намираше чуждестранният легион, беше ударена с фугасна, проникваща бойна глава, 60-метровата сграда беше почти напълно разрушена и врагът беше поразен“, казва Максим, командирът на пускова установка.

Изпълнението на задачата отне не повече от 5 минути. Много повече време отнема самата подготовка: проучва се оперативната обстановка, теренът. Сателитните изображения помогнаха да се определи разположението на сградата, след което беше необходимо да се разбере от какъв материал е построен обектът. Всичко, за да се нанесе най-ефективния удар. И никой цивилен не да не бъде наранен.

Искандер се използва за нанасяне на високоточни удари, като първо ракетата се извисява на 120 километра в небето, след което рязко пикира надолу. Вероятността за отклонение от целта е само 5 метра. Невъзможно е да се порази такава ракета с противовъздушна отбрана.

Скоростта на ракетата е 250 метра в секунда. И благодарение на електрониката си, ракетата сама коригира зададения й маршрут.

„На практика това е хирургически скалпел, който изрязва злокачествен тумор, по-точно можем да стреляме в гъсто населени места и да унищожаваме най-важните обекти без вреда за цивилното население“, казва командирът на батареята.

Освен да пикира от космическа височина, ракетите „Искандер“ са в състояние да маневрират, да се движат по релефа на местността,  да заблуждават противовъздушната отбрана на противника, с една дума да бъдат неоткриваеми.

Те всъщност поразяват, без противника да разбере откъде му е дошъл удара.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *