Радев с тежки думи към политиците, които искат да даваме оръжие на Украйна. Мислите ли за България?

България отблизо
Хората, които взимат решение за предоставяне на военна помощ за Украйна, да се съобразят преди всичко със сигурността на българските граждани. Това заяви президентът Румен Радев, който днес е гост на Аграрния университет в Пловдив.

Държавният глава призова „тези, които ще вземат решение за изпращането на военна помощ на Украйна, да си отговорят на няколко въпроса“:

 

Какво е състоянието на противовъздушната ни отбрана от Дуранкулак до София – има ли нещо, което да пази небето над този периметър?

Какво е състоянието на българската авиация – отчита ли се това?

Докога нашите съюзници ще бъдат тук и ще участват ли други партньори в споделената охрана на въздушното ни пространство след приключването на ангажимента на нидерланските ВВС?

Какво е състоянието на радарната ни система, която трябва да следи въздушното ни пространство?

Знаят ли, съгласно плановете на НАТО за степенуван отговор, какви са сроковете и процеса на генериране на сили, които трябва да дойдат тук? Знаят ли как се генерират тези сили, кога ще бъдат тук и какъв ще бъде техния капацитет?

 

„Политиците трябва да си отговорят на тези въпроси и ако знаят отговорите и продължат да настояват да изпращаме оръжие, това е безотговорно. Ако пък не знаят отговорите – е невежо“, каза още Радев.

 

Държавният глава изтъкна, че е важно да се чуят аргументите, с които Народното събрание ще вземе това решение.

 

Той прогнозира, че ръководството на БСП ще намери формулировка, в която хем социалистите да не носят отговорност, ако се прати оръжие към Украйна, хем да не напускат коалицията.

 

Румен Радев припомни, че още в първите часове на войната е събрал на консултативна среща управлението на държавата и е осъдил остро поведението на Русия в Украйна.

 

„България е лоялен член на НАТО и ЕС и е солидарна с тях, но много хора говорят без да имат собствено мнение – ако от НАТО им кажат да не предоставят оръжие, ще го направят. Ако им кажат – давайте оръжие – също ще го изпълнят. Хората, които насаждат милитаристични мнения, не правят разлики – България е много по-близо до този конфликт от останалите си партньори, имаме обща граница в Черно море, имаме огромна историческа диаспора в Украйна, някои от партньорите ни са зависими едва на 6% от Руския газ, а ние сме много по-зависими“, каза президентът.

 

Що се отнася до ситуацията с газа, той смята, че Европа трябва да излезе с общо решение. Президентът уточни, че в никакъв случай не оправдава постъпката на Русия, защото това е грубо нарушение на договора. Според него въпросът е какво е направила българската страна при положение, че знаеше, че има такава потенциална опасност.

 

Радев посочи, че „Булгаргаз“ има лиценз за търговец и попита защо не е сключил договор за май. Президентът намекна, че това е било осъществимо за цена на газа от около 70 евро и призова правителството да обяви има ли договори с посредници и на каква цена.

 

„Ако се окаже, че наистина посредниците влизат в играта – нещо, за което заговорих още с отстраняването на предишното ръководство на „Булгаргаз“ – дали това не е целенасочено и каква ще е цената? Защото, ако цената скочи с 30%, стотици хиляди българи, хиляди малки и средни предприятия и структуроопределяща индустрия ще са на ръба. Ако решението е теглене на нови заеми и предоставяне на помощи, все някога икономиката ни ще рухне“, посочи Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *