Радев разби Герджиков. Президентът не е ”архитект” на коалиции и не е обединител около поръчки ин-хаус и чекмеджета

България отблизо
В началото на разговора и двамата кандидати се обединиха около надеждата, че този път ще бъде съставен редовен кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание. Относно ролята на президента в тази ситуация Анастас Герджиков заяви: ”Работата на президента е да намери онези обединителни неща, ако партиите не ги намират”. Румен Радев обаче опонира с думите, че президентът не е ”архитект на коалиции”, а има за задача да създаде условия за добри преговори между партиите.

„Президентът е олицетворение на единството на нацията, разбира се, че трябва да бъде обединител. Президентът трябва да бъде лице на държавността, стожер на Конституцията“, коментира Герджиков.

 

„Аз не се занимавам с политическо инжинерство, нито с партийно стрителство. Аз поканих Кирил Петков и Асен Василев за министри. Те се справиха отлично и разкриха редица недъзи на предишното управление. После решиха да се включат в партийния живот. Ако реша да създавам партия, аз ще застана с името си отпред. Трябва да се отървем от мисленето, че българските избиратели са закрепостени. Въпреки призивите на върхушката на ДПС, аз познавам много български турци, които са гласували за нашата двойка. Благодаря им. Ръководството на ДПС отдавна ми иска оставката и има причини за това.

 

Никъде в Конституцията не пише, че президентът е обединител на нацията. Там пише, че той изразява интересите на народа. В Конституцията няма думата обединител, той олицетворява единството на нацията – около ценности, около правовата държава. Не обединение около поръчки ин-хаус и чекмеджета., заяви действащият президент.

 

Президентът е длъжен да има мнение и да изказва политическо мнение. В момент на криза президентът е задължен да вземе отношение. Това направих и аз по време на протестите, защото всички виждахме, че се нарушават правата на българските граждани, свободата на медиите и най-вече корупцията, която разяжда държавата“, коментира Радев.

 

Кандидатите за президент коментираха темата със сигналите за купуване на гласове и арестите, последвали от това. Както е известно, от ГЕРБ, която подкрепя ректора на СУ в кампанията, обявиха, че са репресирани от вътрешния министър Бойко Рашков. Румен Радев категорично отрече това и добави, че се работи само по сигнали.

 

„Г-н Радев, слезте от облаците, стъпете на земята, обиколете малко страната, не със свитата си. Питайте хората там, където ходите, какво виждат, какво прави полицията“, каза Герджиков. Радев отговори: „Аз отдавна обикалям земята. Отдавна съм слязъл от облаците, жив и здрав при моята рискова професия. Много здраво съм стъпил на земята. И съм в контакт с много хора. Хората одобряват. Казаха – благодарим ви, спряха да ни мачкат, за да търгуваме гласове“.

 

След това Герджиков попита колегата си защо крие новата Конституция, за която не веднъж е говорено, а Радев посочи, че партията, подкрепила опонента му, е създала такъв документ за една нощ, който е нямал нищо общо с правото.

 

„Трябва да обмислим дали въобще ни трябва промяна на конституцията. Ако има такава, трябва да се преценят най-важните неща. По-плашещото за мен е, че г-н Радев на няколко пъти спомена, че има готов проект. Явно конституцията не може да ви спре. Дали този проект изменя или променя Конституцията и променя парламентарния режим“, коментира опонента на действащия президент. Герджиков посочи, че съдебната реформа може да се ускори и с прилагането на закона. Съдии има на всички нива. Според него тук става дума за персонализиране на проблема. „Опасно е да въведем президентска република в крехка демокрация като нашата. Не е нужно да имаме президентска република, за нас тя е опасна. Личността на Иван Гешев може да е спорна, но истината е, че променяме правилата“, посочи ректорът.

 

Румен Радев отговори, че в проекта му участват граждани, експерти и университетски преподаватели. „Този проект започва с разширяването на гражданските права, разширяването на възможността на гражданите да участват в законодателния процес. Не мога да го внеса при неустойчив парламент. Ще го внеса в парламента, където му е мястото. Не случайно хората искаха оставката на Гешев. Главният проблем е, че главният прокурор е несменяем и не може да бъде разследван. Това ни го казват и международните институции. Не обявявам проекта за конституция сега, партиите в новия парламент трябва да решат дали ще приемат това предложение, което президентът ще внесе, каза още Радев.

 

Кандидатите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков се обединиха по темата „Северна Македония“ и дали България трябва да разреши стартирането на процедурата по приемането й на Европейския съюз.

 

„Няма залегнали условия да спазват човешките права в Македония относно македонските българи. Не знам защо има спекулации, че ще отворя вратата за членство, преди да сме получили ясни и категорични гаранции. България не може да каже „да“ преди да се прекрати нарушаването на човешките права на българите в Македония, преди да се спре системната дебългаризация, да се унищожава българското историческо наследство, да се премахне омразата в учебници, в държавни институции, в Македонската академия на науките“, каза Радев, а Герджиков приветства тази позиция и каза, че я подкрепя.

 

Двамата коментираха и отношенията ни с Русия: Русия е страна с различни мащаби и не може да ни бъде враг. Българите виждат Русия като Освободител на българския народ. Давещите се политици спекулират с Русия. В ЕС най-важното е да се търси диалог с Русия, защото той е нарушен и в критично състояние. Байдън започна диалог с Путин през главата на ЕС, но това трябва да не се допуска. Това коментира кандидатът за президент за втори мандат Румен Радев.

„Отношенията с Русия трябва да са практични и имаме интерес да работим с Русия, като с всяка друга страна. Приветствам, че изповядвате вече моята позиция. Но кажете за Крим аз смятам, че той е украински и не трябва да се забива друг флаг“, отговори Герджиков.

 

„Няма ефект от сакнциите срещу Русия заради Крим и затова се търсят други подходи. Германия има инвестиции в Русия и това е прагматична политика. Русия е важен фактор в борбата с тероризма. Националната сигурност е важна за нас. В момента Крим е руски, какъв да е“, отвърна Радев.

 

Относно отбраната Радев заяви, че още няма проект за следващите 8 изтребители от САЩ и парламентът трябва да реши това.

 

„Трябват ни 16 изтребители. Решението за закупуването на първите 8 беше правилно и сега е добре да се преговаря за по-ниска цена и аз съм убеден, че ще е така. Ние имаме много руска техника, която се поддържа от руски фирми и това е проблем, защото Русия не е в НАТО, каза проф. Герджиков, а Радев отговори, че е наложил вето на сделката за самолети от САЩ, защото според него преговорите не били добри.

„Тази цена с този пакет е крайно недостатъчна и аз казах, че реалната цена е около 3 млрд. лв., а тя беше по-ниска и с по-ниско оборудване“, обяви Радев.

„Разбирам личната ви слабост към МиГ, аз също преди години имах Москвич и не исках да се разделям с него от сантименталност, но накрая реших, че е по-добре да взема друга кола. Време е това да направи и държавата“, каза проф. Герджиков, а Радев  отговори, че МиГ не е Москвич.

”Видяхте, че не е страшно”, каза накрая Анастас Герджиков на Румен Радев. Радев отговори, че никога не е страшно и не е от плашливите, което ректорът навярно е разбрал с ръкостискането.

„Съвестта е най-добрият ми съветник в политиката. Най-голямата ми грешка е, че не успях да помогна за свалянето на режима на Борисов по-рано. Опитах, но съпротивата беше огромна. Най-силното ми качество е целеустременост, а най-слабото предоверяване. Умея да прощавам и ми се случва често, но не мога да простя лъжата. Най-големият ми успех са децата ми. В професионален план се гордея, че не съм загубил нито един пилот под мое ръководство. Всеки президент има своя принос за развитието на България. Аз бих посочил за най-добър президент този, който не избрахме – Петър Дертлиев. Голям патриот. Българите имат нужда от истината и промяна. В България деситилетия парите купуват всичко. На 21 ноевмри това може да се промени. Уважаеми българи, в неделя излезте да гласувате и нека заедно да спрем диктатурата, за да тръгне родината ни по един нов път“, завърши Румен Радев.

 

Герджиков също каза, че разчита на съвестта си. Има много приятели. Като най-добър бивш президент той посочи Петър Стоянов.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *