Радев пак метна ръкавица на Борисов: Докажи, че народът те иска! Не се крий!

България отблизо
Очаквам Борисов да спази обещанието си и да се кандидатира за президент. Нека излезе на тези избори, да ги спечели и да внесе своите демократични ценности в президентската институция.

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

 

Това е поредната порция напрежение между “Дондуков 2” и лидерът на ГЕРБ. Държавният глава е един от най-яростните критици и сериозен политически опонент на бившия премиер и правителството му. Борисов пък не отстъпва никога и нито той, нито верни говорители на формацията му пропускат възможност да отправят яростни критики по адрес на президента.

 

Коментарът на Радев идва и в контекста на все още неизвестния кандидат на ГЕРБ за държавен глава. Изборите ще се проведат на 14 ноември и имената на кандидатите се появяват едно по едно. От ГЕРБ обаче обявиха, че тяхната кандидатура ще стане ясна в последния момент. Мотивът – да предпазят личността от нападки.

 

“Бойко Борисов неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира точно за тези избори. Като човек на думите и обещанията, очаквам да ги спази. Освен това той почти всеки ден критикува президентската институция, обвинява я в диктаторство – ами нека излезе на тези избори, спечели ги и внесе своите демократични ценности в президентската институция”, посочи Радев.

 

Държавният глава определи като “картина на безхаберието” случващото се със заседналия край Камен бряг кораб. Работата по изтеглянето на плавателния съд е временно прекратена заради лошото време, а вчерашната акция завърши с провал. Опасенията от екологична катастрофа остават.

 

“Докато бяха заети да приватизират флот, да концесионират пристанища, да драгират за стотици милиони с неясни договори и с абсолютно неясен резултат. Ето това е, което виждаме в момента. Никакви процедури по отношение на морското спасяване, абсолютно разкапана техника, никаква организация”, посочи президентът.

 

Президентът допълни и че служебното правителство задължително трябва да внесе в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост. По негови думи има две условия – реформа в правосъдната система, както и да се посочи фиксирана дата за спиране на енергетиката от въглища.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *