Путин постави в бойна готовност ядрените ракети. Учение или…/ВИДЕО/

Свят

Владимир Путин на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов разпореди силите за сдържане да бъдат поставени в режим на специална бойна готовност.

Както подчерта руският държавен глава, Западът не само предприема неприятелски стъпки в икономиката, но и най-високопоставени лица от НАТО допускат агресивни изявления срещу Русия.

„Висши служители на водещите страни от НАТО правят агресивни изявления срещу страната ни, затова нареждам на министъра на отбраната и началника на Генералния щаб да прехвърлят стратегическите сили за сдържане на руската армия в специален режим на бойно дежурство“, каза Путин.

Миналата седмица под ръководството на Путин се проведе планово учение на руските сили за стратегическо сдържане. Държавният глава получи докладите на военните и проследи изстрелванията на балистични и крилати ракети от ситуационния център на Кремъл. Заедно с него учението наблюдава президентът на Беларус Александър Лукашенко.

По време на учението министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва на Путин, че в хода на операцията на стратегическите настъпателни сили се разработват въпроси за управлението на ядрен арсенал и оръжия с повишена потенциална опасност в един контролен контур. В учението участваха силите и средствата на ВКС, Южния военен окръг, Ракетните войски със стратегическо предназначение, Северния и Черноморския флот.

Информацията беше допълнена от доклада на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Той каза, че целта на учението е да се отработят действията на стратегическите настъпателни сили за нанасяне на гарантирано поражение на противника. За да направят това, на първия етап военните използваха оръжия с повишена потенциална опасност. А на втория етап те тренираха санкционираното и масовото използване на руските стратегически настъпателни сили в ответен удар.

Двамата президенти станаха свидетели как ВКС успешно изстреляха хиперзвукови аеробалистични ракети от авиационния комплекс Кинжал. Корабите и подводниците на Северния и Черноморския флот изстреляха крилати ракети „Калибр“ и хиперзвукови ракети „Циркон“ по морски и наземни цели. А на полигона Капустин Яр близо до Астрахан беше изстреляна наземна крилата ракета от оперативно-тактическия комплекс „Искандер“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *