Прокуратурата скръцна: Не си даваме Гешев! Това е политическа атака към личността!

България отблизо

Прокуратурата никога не коментира решения на съда, в случая на Конституционния съд. Прокуратурата няма никакви притеснения. Това бе лаконичният коментар на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, след като конституционните съдии единодушно решиха с 10 гласа „за“, че министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

„Що се отнася до евентуални действия на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор, е ясно, че не става въпрос за принципен подход, а за персонална политическа атака от страна на представители на изпълнителната власт“, допълни Милева.

В интервю на 16 януари т.г. министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира, че във ведомството се работи по сигнали, в които има достатъчно аргументи да се иска отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. По думите й трябва да има ясна и прозрачна процедура, която да установи има ли основания за отстраняване на главния прокурор.

В становище по образуваното в Конституционния съд дело главният прокурор посочва, че в правомощията на министъра на правосъдието „не се включва възможност да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на ВКС, на председателя на ВАС и на главния прокурор“. Според него единствено Висшият съдебен съвет може да констатира „основанието за предсрочно освобождаване на тримата висши ръководители в съдебната система и да направи предложение за тяхното освобождаване до президента“.

От Министерството на правосъдието посочват, че министърът на правосъдието „има възможност да сезира пленума на ВСС с предложение за предсрочно освобождаване“ на тримата. Позицията е споделена и от Върховния касационен съд, както и от президента Румен Радев.

Съсловните организации на магистратите са разделени по въпроса, по който се иска тълкуване от Конституционния съд. В становища до Конституционния съд Съюзът на юристите в България и Съюзът на съдиите подкрепят тезата, че министърът на правосъдието е в правото си да прави предложение за предсрочно освобождаване на председателите на ВКС и ВАС, и главния прокурор. От своя страна Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите са на противоположното мнение.

Прокурори пък коментираха, че Кирил Петков няма правомощия да нарежда на Гешев какво да прави.

В отговор на искането му да разследва 20 души, те му изпратиха призовка да се яви лично.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *