Политолог: Възможен е импийчмънт на президента Радев. Изживява се като по-голям от институцията

България отблизо
Очевидно на Румен Радев му предстои съдба да бъде разочарован от най-близките си политически протежета и идеите и плановете, които е имал за тях въобще да не стигнат до никъде. Това коментира политологът Любомир Стефанов, според когото е възможен импийчмънт на президента.

„Ако коалицията не се разпадне сега, просто ще изкара до края на мандата. Ако успее в тези три решения, които й предстои да вземе (даването на оръжие на Украйна, това, че можем да минем и без руски природен газ и отстояването на позицията за Р Северна Македония – бел.ред), ако намери консенсус или евентуален компромис, ще станем свидетели на малко политическо чудо в България. Не че ми е бедно въображението, не мога да си представя нещо по-голямо от това да излезе. Добре де, има едно – импийчмънт на президента. Това може би ще се яви друг голям препъни камък, въпреки че ако гледаме нагласите на партиите в коалицията, те са готови да го разкарат този президент веднага, тъй като човекът, който заема офиса някак си започва да се изживява като по-голям от институцията“, обясни той в Студио Actualno.

 

„Позицията на президента за недаване на оръжия на Украйна е по-скоро надграждаща, еволюираща. Като започнем от първия му мандат като президент, минем през средоточие на така наречените интереси на пробуждащото се гражданско общество, за да стигнем до, ще си позволя по-вулгарен израз, изцепката с това какъв бил Крим. И това в момента е поанта на този тип наратив, който президентството използва. И човекът, който в момента заема тази длъжност, категорично се държи по един особено невнятен начин, заслужаващ доста сериозна политическа критика“, смята Стефанов.

 

„Понастоящем бих казал всички, без „Има такъв народ“ са готови да се подпишат под такава кауза за импийчмънт. Повече от ясно е, че и БСП ще се подпише, защото ако продължим темата с припознатите политически инженерингови проекти, президентът се разграничи от всички, а г-жа Нинова въобще не изчака даже и един ден да мине и веднага му каза „Ето, Вие вече се прегърнахте с г-н Борисов“. Сформирахте си най-сетне вашият там клуб по интереси и се оказа, че (нейният прочит поне е такъв), в последната година и половина сме били в политически театър на абсурда“, каза още политологът.

 

„Президентът е толкова остър към правителството защото очевидно има разминаване между неговите очаквания и инженеринговия проект. Някъде бях чел много сполучливо, че ако „Продължаваме промяната“ е политическата рожба на президента, то тя е извънбрачна такава. Сполучлива метафора, тъй като очевидно има голямо разочарование. В такъв случай, ако слушаме много мои колеги коментатори, законната рожба би трябвало да е политическия проект на бившия служебен премиер и генерал от резерва Стефан Янев. Само че там също видяхме разрив между него и бившия му политически патрон. Така че наистина е интересно, става много забавно в българския политически спектър“, коментира още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *