Плевнелиев разкри какъв е сценарият в главите на Слави и партията му и как тайно работи за Радев

България отблизо

Аз бях там, присъствах, видях, чух, разбрах, и три са големите изводи, които си направих, каза Плевнелиев по повод новото Народно събрание.

Първият е, че практически новият председател на Народно събрание г-жа Ива Митева бе избрана с огромно мнозинство – 163 гласа, практически всички срещу ГЕРБ. ГЕРБ бяха оставени в изолация. От тази гледна точка е повече от ясно, че имаме огромно мнозинство в Народното събрание и няма нужда да се обясняват повече с ГЕРБ.

Имат властта, гласуват заедно, имат мнозинство, да бъдат така добри да си поемат отговорността и да управляват. Вторият голям извод, който си направих, е, че всъщност за пореден път популистите показаха истинската си същност. Защото от една страна сценаристът на ИТН г-н Тошо Йорданов се отметна от най-важното си обещание – това, което бяха обещали на българския народ, направиха референдум за мажоритарни избори в два тура – милиони българи ги подкрепиха, и сега изведнъж: „Не, няма да правим това, което сме обещали, и то в ден първи, в който се добрахме до властта“.

Същевременно обаче същият този сценарист, г-н Тошко Йорданов каза, че това Народно събрание няма да има дълъг живот.

Защо? Откъде накъде? Какви са тези планове още от сега, от самото начало? Аз считам, че българският народ не иска нови избори, а по-скоро каза тежката си дума. Изборите бяха честни, почтени, никой не ги оспорва, и оттук нататък политиците трябва да си поемат отговорност. И третият, много важен извод, който си направих, и той е в потвърждение на всичко, което съм говорил през годините откакто президентът Радев е действащият президент на нашата прекрасна Родина, е, че ние бяхме свидетели на поредното нарушение на духа на Конституцията от държавния глава.

Защото в ден тържествен – откриване на новото Народно събрание, никой от досега управлявалите президенти на България не би си и помислил да излезе и да каже: „Аз съм готов със служебен кабинет.“ Нещо повече, духът на Конституцията повелява точно обратното – държавният глава и всички трябва да положат максимални усилия, за да може да има редовно избрани парламент и правителство. Затова считам и отново повтарям, много пъти съм казвал, за съжаление днес държавният глава не спази и очевидно не разбира духа на Конституцията.

Журналист: Румен Радев очаква от този парламент да предприеме „дългоочаквани промени за укрепване на държавността, за демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел, за утвърждаване на върховенството на правото, за неутрализиране на задкулисието, за пресичане на корупцията, връщане на гражданите в управлението“. Изброеното цитирам от неговото слово. Въпросът е, как неговите очаквания ще се съчетаят с готовността му за служебно правителство?

– Виждате, че практически има пълен синхрон още от времето на протестите, организирани миналата година между това какво държавният глава говори и върши, и т.нар. „антисистемни протестни партии“, те са в пълен синхрон. И за мен вече е повече от ясен и планът накъде отиваме – практически държавният глава подаде топката на антисистемните партии, а те оттук нататък продължават това, което той посочва като негови тези.

И между другото, го прави още от ден първи, развива чисто популистките тези, спомняте си, че още в деня, в който държавният глава Румен Радев се закле в Народното събрание, той обиди народните представители, каза им: „След 2 седмици вие си ходите“, отнасяше се с крайно неуважение към институциите, погази Конституцията, искайки на оставката на главния прокурор и министър-председателя, на което той няма право, не спазва Закона за Консултативния съвет за национална сигурност – не го е свиквал повече от година, а законът го задължава да го свиква на всеки 3 месеца – списъкът е дълъг.

Но практически той прави едно и също, както всички популисти по света – те казват: „Управляващите са мутри, мафия и са корумпирани и ще ги сменим. Ще сменим и системата.“ Чудесно, ето сега е на ход. Президентът Радев е герой в очите на трите антисистемни популистки партии. Те са абсолютно съгласни с всичко, което той прави. Например ген. Атанасов от „Демократична България“ наскоро даде интервю и каза: „Ние нямаме никакви забележки към работата на държавния глава“. Ама той, че не спазва Конституцията, няма значение, те нямат забележки към неговата работа, запени се  Плевнелиев в интервю за „Фокус“.

И следователно трите антисистемни протестни партии синхронизират много добре действията си с държавния глава. Считам, че техният план е следният, и неслучайно още Мая Манолова говори за няколко месеца, сценаристът Тошко Йорданов говори как няма да изкарат пълен мандат, все едно техните сметки са по-важни от това, какво казва българският народ. Но планът изглежда следният според мен: популистите разбират, че нямат опит, не могат да управляват. Те са добри в това да критикуват, да плюят, да сочат другите и да ги назовават като популисти и мафия.

Те са там, за да дадат по-голяма власт на Радев.

Няма да им се получи, допълни Плевнелиев.

Tagged

2 thoughts on “Плевнелиев разкри какъв е сценарият в главите на Слави и партията му и как тайно работи за Радев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *