Писател призова: На протестиращите да се вземат данъци за хонорара! А Европа не обръщала внимание на хленчещи хора!

България отблизо

Писателят Христо Стоянов написа пост във фейсбук, според който антиправителствените протести са пиар за премиера Бойко Борисов.

Ето какво пише Стоянов в своя коментар, озаглавен „Протестите като европиар за Бойко Борисов“.  Да, ще каже някой, ама тези протести са против Бойко Борисов. Иска се оставката му, също така цял свят чу, че той е мутра, че Бойко Борисов е мафиот… Вярно, е че светът чу, но не разбра…

И детето чува виковете на майка си, но от това чуване се е родила поговорката: „Пей, Станке ле, кой ли те чува“… Или: „През едното ухо влязло, през другото – излязло“… Или: „През…, че оттатък“… Но българинът, освен че не се учи от историята, че историята учи, че човек не се учи от нея, ами не се учи и от пословици и поговорки…

Но защо прави протестът пиар на Бойко Борисов? Ами, простичко е. В Германия излязоха на протест, но какво направи кака му на Бойко Борисов – насмете ги съвсем демократично с водни оръдия, те подвиха опашки и се прибраха по домовете да обясняват на любимите си под юргана какви герои са…

Освен на Борисов Меркел е и кака на Макрон. Независимо от неговите забежки към каки и лелки. Жълтите жилетки… У нас жълти жилетки слагат полицаите, във Франция протестиращите са с жълти жилетки, за да може да се вижда как бягат от протестите в случай, че се появи превозно средство.

По навик в Германия, Англия, Испания, Франция протестърите не се оплакват от палките, от водните струи, от сълзотворния газ. Знаят, че това е най-демократичния начин да бъдат разпръснати.

И без тези атрибути не си тръгват от площадите. При нас обаче е друго. Ако полицай удари и един протестиращ с палка всички реват като един, че него са ударили. Всеки се чувства бит. В това нещо сме единни – хленчим като един. А ударят ли един от нас ревем и вместо него. Българинът най-обича да страда и го прави шумно и с възторг. Но да се върнем на темата. Защо пиар за Бойко Борисов.

Защото никъде в демократичния свят не са очаквали, че народното недоволство може да бъде озаптено с мълчание. Тълпата реве под прозорците, Бойко Борисов открива магистрала в Добруджа. И в събота и неделя протестиращите тръгват по нея, за да използват последните слънчеви лъчи на Златните пясъци. После ще отидат да съберат малко пари на протеста другата седмица, защото зима иде – я Банско, я Пампорово.

А предвождащите агитките могат и до Алпите да мръднат. Ами да вземат данъчните да започнат да събират налози и от протестърите. Тъй, де – заработват. Професионалисти. Като се включи и функцията им на пиарспециалисти… Защото светът вижда какво правят те, ама вижда какво прави и този, срещу когото протестират. А той прави всичко за България!

Tagged

1 thought on “Писател призова: На протестиращите да се вземат данъци за хонорара! А Европа не обръщала внимание на хленчещи хора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *