Петков свали картите: Иска България да стане портал за САЩ, за да се измъкне от лапите на Русия!

България отблизо

България има пълния потенциал да стане портал на САЩ и американските компании към Европа – добра логистика, ниски данъци.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков. Той присъства на бизнес закуска, организирана от Американската търговка камара в България, целяща обсъждане на задълбочаване на сътрудничеството между България и САЩ в сферата на икономиката. В нея взе участие и помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Карън Донфрид, която е на двудневно посещение у нас. В частта на събитието, закрито за медиите, участва и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, както и шефът на енергийното ведомство Александър Николов.

„Преди да съм в тази си позиция, знаете, виждах голямата възможност България да бъде портал за американски компании в ЕС. Ние сме най-логичната точка, особено за част от продуктите американските компании да се възползват. Дори това, което мои инвеститори казваха – България вече има 10% данък, вече е стратегически позиционирана, вече е на 24 почти от всяка столица в Европа и на 3 часа със самолет. Защо, по дяволите, не правите пари от това? – беше съветът от моя американски инвеститор тогава“, сподели личния си опит от бизнес сферата преди да се захване с политика Кирил Петков.

И изрази увереност: „Подобно стратегическо партньорство ще отвори още повече възможности не само между България и САЩ, но САЩ-България като портал за Европа. Така че ние, като българско правителство, ще работим много в тази посока, защото възможностите са огромни.“

Петков подчерта важността на сътрудничеството между София и Вашингтон в енергийната сфера – осигуряването на природен газ, заводът за батерии, който предстои да се изгради в Маришкия басейн и който би трябвало да е най-големият в света, както и евентуална колаборация в изграждането на нови ядрени мощности.

„Искам да благодаря много за огромната подкрепа, която получихме, когато газът бе използван като оръжие и когато едностранно беше прекратена доставката на газ за България, не защото не си изпълнявахме договора. Беше просто решено да бъде прекъсната, като политически инструмент. И не политически инструмент за България, а за Европа“, изрази благодарности за предоставените два танкера американски втечнен газ премиерът.

И подчерта – това било важно, за да се съди, че никой не можело да извива ръцете на демократичния свят и диверсификацията на цени, равни или по-ниски от руските, била възможна.

Акцент в първите разговори на премиера днес бяха също действията на българското правителство, с които да бъде осигурена енергийната независимост

Петков акцентира и на „безпрецедентната криза“, която представлява войната между Русия и Украйна, както и на руското корупционно влияние в България. „Ние влязохме с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех, е, че антикорупцията всъщност е ограничаване на чужди влияния върху България и по-точно – влияние от Русия. Всъщност едни и същи хора са готови както да предадат националния интерес, така и факта, че обществените ресурси трябва да бъдат използвани за обществени нужди.“

И подчерта – голямата задача на правителството продължава да е борбата с корупцията, а за да е ефективна тя, била нужна подкрепата и на нашите партньори от Европа и САЩ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *