Петков захапа жестоко Борисов и заяви: Искам да кажа на Радев, че защитавам българския интерес

България отблизо

За да мине по-бързо тая война, дайте да бъде превзета бързо Украйна. Да бъде превзета и Молдова. Да се опре на границата с Румъния и Путин, който изпрати три ракети на 200 метра от мен, да ни застане на границата и ние да се чувстваме в безопасност. Това е безумие.

Това каза министър-председателят Кирил Петков в „120 минути“ по bTV в отговор на президента Радев, който по-рано днес заяви, че има реален шанс войната в Европа да ескалира и да стигне дори до световна война.

„Не мисля, че Радев нарече нас „шарлатани“. Президентът много добре ни познава и знае, че сме защитавали българския интерес. В един случай сме като Орбан – меки сме към Русия, купуваме газ, казваме, че е „военна операция“, а не война.

Другият вариант е да кажем, че в 21 век няма как ракети да летят към блокове и да си затворим очите, защото е другаде и не се случва с нас. Нашето правителство не мисли, че това е националният ни интерес“, допълни той.

„Президентът Зеленски и украинското правителство получават оръжия от много страни – САЩ, Франция, Полша, Чехия. Това са модерни оръжия, които им дават шанс. България не е с най-голямата и силна армия, но това, което имаме и сме едни от малкото, които имаме, е възможността да поправяме руска техните. Той ме помоли за нещо съвсем конкретно.

Каза: „Имаме нужда от ремонт на руските ни машини. Има ли как да се изпратят в България, да се ремонтират и да ги върнете“. Той иска ремонт на оръжие, което вече използва“, обясни Петков.

Той сподели, че Зеленски е казал, че има 15 тона жито от Одеса и е поискал да го изнесе през Варна, защото има нужда от средства.

„Може да продаваме украинския ток в Гърция, докато те ни подават газ и да се направи една регионална стратегия“, каза премиерът.

„Говори се, че сме искали да изпращаме български войници. В това число влизат и муниции и оръжия. Това, което аз виждам, е че всички осъзнават, че в момента да пуснем това правителство в средата на война да падне е много безотговорно.

Другото – приема се гласуването за военна техническа помощ и възлагам на нашето МО да се свърже с украинското и започва ремонтната дейност. Ние мислим, че едва ли не имаме различни интереси. Заводите ни нямат работа напоследък, откакто конфликтът в Афганистан е в друг етап“, обясни още Петков.

Той пожела да разкрие и дали се изпраща тайно оръжие до Украйна.

„Нека да обясня точно как се случва. Наш завод получава запитване за 200 милиона продукция от полска фирма. Това запитване идва, проверява се от службите и ако всичко е точно се подписва договор и оръжието се изнася от България за Полша. Пита се крайната дестинация Полша ли е.

Тогава нашата отговорност като правителство и ВМЗ спира в този момент. Ние сме едни производители, търговци и за съжаление, тази стока не ходи по хубави места“, посочи Петков.

„Само да ви кажа, кое е по-ценно – няколко снаряда или да сглобите техника и да я върнете обратно. Зеленски неслучайно ме попита да помогнем за това“, заключи премиерът.

Петков коментира и кризата с газа.

„Представете си, отивате да си платите тока и те искат да платите 1000 рубли. Има едно чейндж бюро, то е наше, отидете и си обърнете левовете в рубли и ни платете. В какъв курс? В какъвто каже чейндж бюрото. Ние ще кажем условията, кое е чейндж бюрото и какъв е курсът. Каква държава сме, ако приемем това? Или си държим на държавническата позиция или сме си навели главата и се молим за милостия и му подаряваме едно кученце“, каза той.

Петков разкри какво прави правителството в последните 48 часа.

„За огромно съжаление, ноември месец сме се отказали от 2/3 от азерския газ до юни месец. Какво съвпадение? Отказали сме се едностранно с решение на шефа на „Булгаргаз“. Ако някой там вземе такова решение без да ме уведоми като премиер, бих го уволнил на секундата. Докато строим гръцката връзка, има съседна тръба на 200 км., която може да преведе спокойно целия 1 млрд. през нея.

Аз лично говорих с изпълнителния директор на „Бритиш петролиум“ и се надявам да осигурим количеството преди юни месец. Цената ще бъде средно на по-ниска цена от този на Газпром. В момента много активно действаме по тези възможности. Надявам се, че ще успеем“, обясни премиерът.

„Ако газът тръгне от юг на север, ние може да сме част от стратегията на региона. Ако се купуват 10-15 млрд. кубични метра, цената ще е различна отколкото ако купим 3. Имаме план как да помагаме на региона и да коментираме цената“, заключи Петков.

„Понеже аз вярвам, че държавата е разпределител на пари и не притежава свои пари. Тя не трябва да бяга от отговорност. Когато казваш „давам“, аз давам моите пари, а те са си моя отговорност. Борисов като даваше, даваше нашите пари.

Когато чуете Кирил Петков да дава пари, той дава от собствените си, а не от тези на данъкоплатците. Аз исках да покажа на хората, че когато имаш силна мотивация, всеки може да помогне сам. Всеки очаква държавата да оправи всичко, а може да започне от себе си“, обясни премиерът за призива си да дадем една заплата за оръжейна помощ за Украйна, както направил той.

„Това, което бих казал на Радев, е че отиването ми в Украйна промени мирогледа ми. България трябва да има интерес да не се навеждаме, да сме част от Европа и да помагаме агресорът да на напредне. Правителството ще оцелее“, завърши той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *