Пендаровски остър: България има комунистическо отношение към РС Македония. Радев му отговори – ето какво

България отблизо
Позицията на България по отношение на македонския въпрос не е променена от времето на комунизма. Нашата позиция и през март догодина ще бъде същата. Здравият разум ви подсказва, че не може да се преговаря за неразбираеми неща. Това каза македонският президент Стево Пендаровски в телевизионно интервю, предаде БГНЕС.

„Историческата комисия е важна, но не може да говорим само и единствено за история и в зависимост от нейния успех, да се оценява дали ние заслужаваме да се присъединим към ЕС. В този смисъл подкрепям поведението на новия български премиер Кирил Петков, че историята не трябва да бъде единственият канал за комуникация между Скопие и София. Очаквам колкото е възможно по-скоро, дали през този или през следващия месец, да започнем с конкретна реализация на този план“, каза Пендаровски пред телевизия „Телма“.

„При Петков има два елемента – единият е времеви, което за мен не е изненада. Вторият се отнася до съдържанието, което аз подкрепям. Първото изречение, което каза българският премиер бе, че не трябва да разговаряме с РСМ само чрез историческият канал и той заговори за създаване на работни групи. Аз смятам, че това е отличен подход, защото ако един човек идва и ви казва, няма да говорим само за етническата принадлежност на цар Самуил и тази на Гоце Делчев, а ще говорим и за много други неща, които засягат нашите граждани – енергетика, инфраструктура, образование, здравеопазване, инвестиции, това според мен е много по-модерен подход в сравнение с онова, което имахме при предишното правителство. Аз не казвам, а и самият Петков не казва, че те няма да защитават националните интереси, той това каза на няколко пъти, но да водим преговори в повече области и за реалните критерии, съгласно които се започват преговори за членство в ЕС“, каза Пендаровски .

По отношение на посочения от Кирил Петков 6-месечен срок за разрешаване на спора между двете държави Пендаровски каза следното: „За мен този срок е прекалено дълъг, защото тези преговори, които имахме с България от 2017 г. когато подписахме Договора до днес, и по-специално през последната година и половина, не само в историческата комисия, но и извън нея, имаше само две правителствени заседания. На тях беше направена оценка за постигнатото от договора. Ние преговаряме по много въпроси и според мен не може да има голяма изненада по който и да е въпрос. Проблемът бе в това, че България наложи позицията, че ако от историческата комисия не кажат „това става“, само тогава може да започнем преговори“.

Според Пендаровски „за няколко седмици може да бъдат решени всички тези противоречия и да започнат работните групи, които да продължават да работят и след като РСМ започне преговори“, но не трябва да наблягаме на това, какво е било през 1901 и 1903 г“.

По отношение на пакета 5+1 държавният глава каза, че македонската страна е изпратила отговорите си, но от София не е получен официален отговор. „От София не сме получили нищо обратно. Имаше спекулации, включително и от висши служители, че нещо е получено, но аз като институция не съм получил, нито вербално, нито писмено. На практика ние днес получихме отговор, с най-новото вето на България. Очевидно не им харесват отговорите, които ние изпратихме по тези точки. Но, тук става въпрос за червени линии, които никой не може да прекрачи и дали през месец февруари или март, когато бъдат поставени тези 5-6 точки на масата за преговори, ние ще дадем идентичен отговор“, подчерта Пендаровски.

На въпроса дали може да се очаква промяна в позициите като се има предвид, че България е поставила условия пред Брюксел за Преговорната рамка Пендаровски каза, че „става въпрос за същата риторика и още миналата година при първото вето на България и предсрочните парламентарни избори през месец април той е казал, че не трябва да се надяват на бързо решение“.

„Аз стигам до това на базата на факта, че тяхната декларация в парламента от 250 души бе приета както от тогавашната управляваща сила, така и от опозицията. „Става въпрос за историческа и политическа приемственост. Аз казах да вървим крачка по крачка без да бързаме. Днес казвам същото. Чакахме 17г. като страна-кандидат. Не казвам да чакаме още години, 2 или пет, но ако имате подобни декларации, като тази, която да не кажа, не е променена от комунистическо време, за начина по който София разглежда македонския въпрос, ние не може да вървим с главата срещу стената“, каза Стево Пендаровски.

„Ние имаме парламентарна декларация, наши червени линии, които са подкрепени от всички, и не само заради това, а заради факта, че здравият разум и без да сте политик, а обикновен гражданин ви подсказва, че вие не може да разговаряте за неразбираеми неща, защото те нямат никаква връзка с критериите, според които са влезли предишните кандидати“ в ЕС, каза в заключение Пендаровски.

 

Tagged

1 thought on “Пендаровски остър: България има комунистическо отношение към РС Македония. Радев му отговори – ето какво

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *