От последните минути: Украйна минира крайбрежието на един от най-известните си градове

Свят

ВМС на Украйна минираха черноморското крайбрежие в Одеска област, гласи съобщението в събота на официалната страница на ВМС в социалната мрежа Фейсбук. 

„На вниманието на жителите на Одеса, жителите на Одеския регион и гостите… Молим ви в никакъв случай да не се движите по крайбрежието на Одеска област.

Това е опасно за живота ви. Призоваваме рибарите и собствениците на лодки да не се отдалечават от бреговете на Одеска област, за да не се излагате на опасност да попаднете под евентуален огън и минни полета“, пише в съобщението, цитирано от БГНЕС.

Руската армия е подновила офанзивата в украинския град Мариупол, след като бе отложена евакуацията на цивилни от два обсадени града в Югоизточна Украйна, сред които и самият Мариупол, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

„Заради нежеланието на украинската страна да повлияе на националистите или да удължи прекратяването на огъня, офанзивните операции бяха подновени в 18 ч. московско време“, казва Конашенков във видеоизявление.

Украинците обаче няколко часа преди това бяха отложили евакуацията на цивилни от Мариупол, както и от другия обсаден град, като казаха, че имало нарушения на прекратяването на огъня от страна на руските сили.

Продължават боевете и в други части на страната, като ожесточени сражения има около столицата Киев.

МВФ предупреди, че настъпилите сериозните глобални икономически последици от войната в Украйна ще бъдат „още по-опустошителни“, ако конфликтът ескалира.

„При крайно нестабилна ситуация и изключително неопределени перспективи, икономическите последици вече са много сериозни“, се казва в изявление на МВФ след заседание на изпълнителния съвет в петък.

„Ако конфликтът ескалира, икономическите щети ще бъдат още по-опустошителни“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *