От последните минути: Социолози обавиха кой с колко процента ще стане президент на България!

България отблизо

Излезе ново проучване на резултатите от президентските избори. Според изследването ще има два тура на президентските избори, тъй като на първи тур 49,7 % заявяват, че ще гласуват за Румен Радев. В последните дни подкрепата за сегашния държавен глава се увеличава с 2-3 пункта. Освен традиционно подкрепящите Радев партии, изследването показва, че той има подкрепа и сред избирателите на ДБ, ВМРО, Възраждане и нерешилите.

Подкрепата за Анастас Герджиков е 27,3 %, а на трето място остава Лозан Панов с 8,3 %.

На евентуален втори тур се очаква активност от около и под 40 на сто или около 2,2 милиона избиратели. За Румен Радев ще гласуват 62,2 %, а за Анастас Герджиков – 37,8 %, според данните на ЕСТАТ.

Положителните оценки за кампаниите на кандидатите почти преповтарят електоралните нагласи – предизборната кампания на Румен Радев получава подкрепа от 38 % от попитаните, а тази на Анастас Герджиков от 21,5 %.

Най-дразнещи за опонентите им пък са кампаниите на Луна и Мустафа Карадайъ, като особено чувствителни към тях са поддръжниците на ИТН, Възраждане, ВМРО и ДБ. Делът на критичните към кампанията на сегашния държавен глава е сравнително нисък, особено като се отчита степента на политическа поляризация, отбелязва ЕСТАТ.

Мобилизацията на привържениците на Герджиков е с няколко пункта по-висока от тази на подкрепящите Радев. Ако регистрираните нагласи се запазят през следващите 10 дни, сравнително слабо ще бъде участието на избирателите на ДПС, ИТН и ИБГНИ.

Равни дялове застъпват двете противоположни тези – дали Румен Радев трябва да бъде преизбран за президент, или не.

Подкрепата за Радев обаче е добре изразена сред избирателите на всички партии, симпатизиращи му, както и сред нерешилите. Идеята за смяна на сегашния президент се застъпва от електората на партиите, издигнали собствени кандидати, както и от хората между 40 и 60 години.

Намерение за участие в парламентарните избори заявяват 4 на сто повече, отколкото по отношение на президентските, което прави около 2,65 милиона избиратели.

58 % от анкетираните казват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, а тези, които със сигурност няма да отидат до урните на 14 ноември, са 12,6 %.

Половината от всички и две трети от гласуващите очакват редовно правителство след изборите.

Бойко Борисов, Кирил Петков и Стефан Янев са най-желани за премиер на редовен кабинет, като последният вероятно се радва на „бонус“ от заеманата в момента позиция.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *