От последните минути: Кирил Петков обяви ще гоним ли посланик Митрофанова

България отблизо

Ако обявим руския посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата, това е скъсване на взаимоотношенията. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в НС.

„До този момент, според мен, се е държала непристойно за един дипломат. Ние отзовахме 10 дипломати от посолството, направили сме и няколко забележки, привлякохме нашия посланик за консултации. Следващата стъпка е обявяването й за персона нон грата”, припомни Петков.

Според него е по-целесъобразно, „ако такава стъпка се предприеме тя да е на ниво ЕС. Няма страна в ЕС, която да го е направила”, допълни Петков.

И допълни, че безопасността на нашия кораб край Мариупол зависи и от руската страна. „Когато се взимат такива решения, трябва да се разглежда цялостната картинка”, каза Петков.

Припомняме, че предложението за изгонването на Митрофанова дойде от групата на ДБ, а генерал Атанасов призова целият парламент да гласува за това.

Повечето депутати се въздържаха.

На езика на дипломацията, такова действие означава пълно скъсване на взаимоотношенията с Русия и то във време, в което енергетиката ни зависи от това, цената на бензина, на газа и горивото за АЕЦ „Козлодуй“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *