Осман Октай: Примката около Борисов се затяга, очаквам дори кръв. До май Гешев си тръгва сам

България отблизо
На европейските институции вече им е пределно ясно, че прокуратурата ни е изключително голяма бухалка. Това, че МВР получи материалите от испанските власти, постави Иван Гешев в изключително деликатна ситуация. Бойко Борисов също излъчва страх и паника. Примката около врата му се затяга. Това коментира в интервю за Фрог Нюз политическият анализатор Осман Октай по повод доклада на испанските власти за „БарселонаГейт“.

Октай е убеден, че след детронирането на настоящия главен прокурор предстоят много жестоки удари за престъпленията, извършени в последните 15-20 години. Той прогнозира, че Гешев ще бъде принуден от задкулисието сам да подаде оставка до май месец тази година, докато все още не е сменен съставът на Висшия съдебен съвет.

 

Защо има опасност от конституционна криза и ще има ли физическо елиминиране на ключови фигури в политиката, четете в цялото интервю с Осман Октай:

 

Става все по-напечено около бившия премиер Бойко Борисов. Как ще коментирате доклада на испанските власти по „БарселонаГейт“, който се появи вчера?

 

За да взема конкретно отношение по „БарселонаГейт“, трябва да споделя това, че от поведението на прокуратурата и КПКОНПИ, оглавявани от Иван Гешев и Сотир Цацаров, и от скандалите, които избухнаха заради отсъствието на тези лица при покани от Европейската комисия и Европейската прокуратура при назначаването на наши прокурори, на всички партньорски служби стана ясно, че прокуратурата ни е изключително голяма бухалка. Потвърждава се информацията от протестите миналата година, че българската прокуратура е чадър за българската мафия и за корумпираните структури във всички сфери на държавната власт, начело с Бойко Борисов, особено след осветяването на спалнята му с пачките, кюлчетата и пистолета на нощното шкафче. Неглижирането на тези публични информации допълнително даде основание на испанските власти да действат. От тамошните медии получихме информация, че освен журналистическо разследване, в продължение на няколко години в Каталуния върви и прокурорско регионално разследване по случая за пране на пари, „БарселонаГейт“ и придобиване на имоти от български граждани, свързани с българските власти, включително с експремиера Бойко Борисов. Когато в публичното пространство Гешев започна да упреква испанските власти, че не са предоставили никаква информация и няма как българската прокуратура да разследва подобни престъпления в чужда държава, това принуди испанската прокуратура да предостави материали и информация. Когато вече видяха, че прокуратурата ни не провежда абсолютно никакво разследване и кореспонденция с испанските власти, беше нормално директно да комуникират с Министерството на вътрешните работи и чрез него новото правителство да получава съответната информация. Това, че МВР получи материалите от испанската прокуратура, постави в изключително деликатна ситуация главния прокурор Гешев и цялата прокуратура. Виждаме и паниката на Бойко Борисов и глупостите, които наговори.

 

Да, той вчера беше видимо доста изнервен.

 

Образът на Борисов излъчва не само страх, но и паника. Вчера той дори не можа да се защити, а започна да говори за странични неща, които нямат никакво отношение към случая. Говореше какви почести, знаци и награди бил получавал от испанските власти навремето. Определено можем да кажем, че обръчът и примката около врата на Бойко Борисов и хората в обкръжението му се затяга. И не само около него, но и около Владислав Горанов и много други бивши негови министри. Тепърва ще има не само притеснения, но и изключително сериозни и скандални разкрития и разследвания. Всичко това ги поставя в агресивна ситуация на паника.

 

Смятате, че вече идва времето, в което ще станем свидетели как примката около врата на Борисов ще се затегне до краен предел?

 

Със саботирането на съдебната реформа в момента те единствено се опитват това затягане да не стане прекалено бързо. Каквото и да говорят в публичното пространство както ГЕРБ, така и ДПС, на всички трябва да е ясно, че през цялото време те не са добронамерени. Ще бъдат много жестоко ударени за престъпленията, които са извършвали в последните 15-20 години след детронирането на настоящия главен прокурор. Убеден съм, че ще се стигне до това, каквито и коментари да има, че докато не се направи промяна в Конституцията, Гешев е несменяем. Аз не споделям това мнение.

 

Споменахте ДПС. В предишно интервю с Вас коментирахме, че са доста активни напоследък. Тази тяхна активност очевидно не стихва. Какво им дава самочувствие така смело да инициират промени в закони и така смело да се държат в Народното събрание?

 

Има два етапа в поведението на ДПС от началото на работа на настоящия парламент. Първо – те се опитаха да флиртуват и да се закачат с уж свои идеи, които всъщност бяха идеи на протеста и вълната на промяната. Обаче ги разобличиха, че не са искрени в намеренията си и по-скоро, включвайки се в дебат за промяна, целяха да сложат динена кора и да саботират комисиите и приемането на съдебните реформи. Особено след Нова година от ДПС са изключително изнервени. Стигна се дори до хулиганско поведение в Народното събрание и агресивни реакции както към министър-председателя Кирил Петков, така и към министъра на финансите Асен Василев. Така преминаха към втория етап, защото разбраха, че никой няма да влезе в съглашателство с тях, за да могат евентуално да се измъкнат от преследване.

 

Изразихте увереност, че Гешев все пак ще бъде отстранен от поста главен прокурор, но дали именно новите управляващи в лицето на „Продължаваме Промяната“ ще успеят да се преборят с него, или той ще пребори тях? Да не би да се наложи да чакаме нови, които да водят тази битка?

 

Протестната вълна даде доверие на „Продължаваме Промяната“ с идеята те да реализират управление, което да преследва постигането на целите им. Всеки, който изневери на тази вълна, ще бъде пометен.

 

Задкулисието овласти свои посредници. Преди година казах, че първо ще бъде преследван Делян Пеевски, след това Сотир Цацаров, после Иван Гешев и Бойко Борисов. Хора като тях, както и всички членове на Висшия съдебен съвет, са или политически, или финансови, или съдебни посредници на задкулисието. Обаче когато вече има такава негативна енергия в обществото и когато това ще засегне огромни финансово-икономически интереси на задкулисието, посредниците биват или сменени, или отстреляни. През годините всеки дразнител, който разваля рахата на задкулисието да контролира процесите в страната, бива подменен и на негово място бива поставен друг, по-приемлив, който да потуши напрежението сред обществото. Няма да се изненадате, че както Цацаров беше принуден да хвърли оставка, така ще принудят и Гешев да подаде оставка, докато не е сменен съставът на този Висш съдебен съвет. Така ще го подменят с друг, по-угоден кадър и ще кажат на Европа, че дразнителят вече го няма. 90 на 100 съм убеден, че трябва да очакваме този ход до май месец.

 

Смятате, че до май месец Гешев сам ще се оттегли?

 

Точно така, защото през есента изтича мандатът на този Висш съдебен съвет. Независимо, че в парламента създадоха Комисия за промяна на конституцията, съществува и друга опасност. Само напомням, че когато се изисква квалифицирано мнозинство за избор на нов ВСС, на инспектората и на различни държавни органи, тогава как ще се получи в парламента квалифицирано мнозинство без съглашателство с Бойко Борисов и ГЕРБ, и без ДПС – няма как. Тези хора могат до такава степен да блокират държавата, че да не могат да бъдат избрани нови членове на ВСС. По този начин изпадаме в конституционна криза. Защо задкулисието и мафията, начело с тези играчи, да нямат интерес държавата да бъде доведена до драматични събития? Без бой тези хора няма да се дадат. Очаквам дори да има кръв. Както в Турция започнаха да елиминират един по един посредниците за корупционни схеми около фамилията на Ердоган, така очаквам и у нас да има физическо елиминиране на ключови свидетели, за да бъдат спасени определени задкулисни големи играчи.

 

Интервю на Веселка Иванова

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *