Осман Октай отсече: Избори ще има наесен. Две партии се отиват окончателно от парламента, печели президентът

България отблизо
Убеден съм, че наесен ще има избори. На тях обаче няма да спечели статуквото. ГЕРБ няма да са първа политическа сила. Няма да бъде нито „Възраждане“, нито БСП, нито ДПС. Със съжаление ще отчета – Слави няма да влезе в следващия парламент. И с още по-голямо съжаление, заради поведението на Христо Иванов и Атанас Атанасов, и „Демократична България“ няма да са в следващия парламент.

Това коментира в специално интервю за Фрог Нюз политическият анализатор Осман Октай. По думите му всички процеси оттук нататък ще родят ново автентично дясно, което ще бъде бъдещето на Бъргария. Това обаче няма да се случи за предстоящите предсрочни избори.

 

Той бе категоричен, че за каквито и управления на малцинството да се говори, този парламент не може да излъчи правителство: „Оттук нататък трябва да започнем да броим времето за работа на този парламент“.

 

Що се отнася до конкретната дата за предсрочни парламентарни избори, политическият анализатор обясни, че от президента ще зависи дали ще са в края на септември, или ще бъдат разтеглени към ноември.

 

Вие отдавна предвиждахте, че може да се случи подобен раздор в коалицията. Как ще коментирате поведението на Слави Трифонов и „Има такъв народ“ от вчера?

 

В тази ситуация на взаимни нападения и нервност, както от страна на управляващите, така и на опозиционните формации и техните представители, предпочитам да говоря за сериозни неща, за каквито говоря още от декември месец. Когато се конструира четворната коалиция, съдейки от начина на водене на предварителни преговори, подписването на коалиционното споразумение, а впоследствие конструирането на правителство, начина на комуникация в коалиционното пространство и на вземане на решенията както в правителството, така и в парламента, видях много пропуски. Още през декември месец казах, че ако не се преодолеят определени организационни, управленчески и лидерски позиции в пространството на управлението, вероятността още есента да има предсрочни избори е голяма. Към края на март месец заявих, че вече не говоря за вероятност, а казвам, че есента ще има предсрочни избори, които ще бъдат последствие от разпада на управляващото мнозинство и парламента, когато актуализацията на бюджета влезе в дневния ред на парламента – края на юни и началото на юли.

 

Ето, че това се случва…

 

Това бяха моите позиции, но защо? Когато през декември месец коментирах вероятността от предсрочни избори и когато видях, че всяка партия от коалицията говори като в предизборна кампания, това ми даде основание към края на март месец да видя, че няма единодействие, всеки си прави собствена политика. Ето това затвърди в мен позицията, че нещата не са добре, няма лидер на коалицията, няма органи за единодействие в управленческото пространство. Беше много вероятно разривът да се случи заради „Има такъв народ“. Още от миналата година говоря, че формацията на Слави Трифонов не е толкова политически проект, колкото финансов-бизнес проект. Начинът, по който Слави спечели изборите през юни и обяви правителство на Николай Василев, ми даде основание още тогава да кажа, че той отваря широко вратите към предсрочни избори есента и слага кръст на бъдещето на своя политически проект. За съжаление, това се случва днес.

 

Наистина ли смятате, че Трифонов сложи окончателно хикса на „Има такъв народ“?

 

При всички случаи, за каквито и управления на малцинството да се говори, този парламент категорично не може да излъчи правителство. Няма значение, че някои политически формации се правят на загрижени – не било време за избори, колко били отговорни за решаването на кризите, социалните проблеми и т.н. Това е политическо говорене с цел да привлекат избиратели. Оттук нататък трябва да започнем да броим времето за работа на този парламент. Единственото нещо, което може да направи, и то предизборно, както видяхме и септември месец миналата година, е партиите да наддават при приемането на актуализацията на бюджета в социалния пакет. За да могат, евентуално, да купят колкото се може повече избиратели. Има време до края на юли месец да работи парламентът. Много е важно около какъв дневен ред могат да се обединят всички политически формации в своята предизборна пропаганда. Нищо друго вече не може да свърши този парламент. Оттук нататък най-вече от президента ще зависи дали изборите ще бъдат в край на септември, или ще бъдат разтеглени към ноември, както се случи миналата есен и отново да нямаме бюджет и парламент през зимата, около новогодишните празници.

 

 

Каква би била конфигурацията след такива избори?

 

Преди да отговоря на Вашия въпрос искам да отбележа нещо много важно. Сутринта гледам във всички медии колко са ентусиазирани, с блестящи очи т.нар. „социолози“, „политолози“, „антрополози“, парламентаристи. Колко много са радостни, че провалиха очакваната промяна и си запазиха задкулисието и моделът „Кой?“. Днес отложиха промяната и оставиха да бъде защитен моделът „Кой?“, Гешев, ВСС и всички структури, обслужващи този модел. Затова бяха толкова щастливи. Е, за да им разваля настроението искам да кажа, че есента по време на предсрочните избори, колкото и да им се иска, няма да спечели нито статуквото, нито ГЕРБ. ГЕРБ няма да са първа политическа сила на предстоящите предсрочни избори! Няма да бъде нито „Възраждане“, нито БСП, нито ДПС. Със съжаление ще отчета – Слави няма да бъде в следващия парламент. И с още по-голямо съжаление, заради поведението на Христо Иванов и Атанас Атанасов, и „Демократична България“, както се случи след „Реформаторския блок“, няма да са в следващия парламент. Нека да припомня моите анализи от миналата година, когато казах, че през юли месец победител ще е Слави, а ноември месец – ПП. Сега още няма да кажа кой ще е победител, защото искам да видя как ще стартира предизборната кампания и кои ще бъдат участниците. Но при всички случаи няма да е ГЕРБ. Чувам, че някои казват, че с вчерашния си ход Слави ще спечели. Напротив, общественото мнение на мнозинството е, че някой отново хвърля държавата в хаос особено по време на война и кризи. Това ще бъда водещо в предизборната кампания за следващите избори. Това ще определи активността и участието на избирателите. При всички случаи обаче ще има наказателен вот за тези партии, които провалят съдбата на България от миналата година досега. Най-жалкото е, че задкулисието, поне засега, не позволи на промяната да се случи, но и в дясното пространство няма никой днес. Затова мисля, че всички процеси оттук нататък ще родят ново автентично дясно, което да бъде бъдещето на страната, но това няма да се случи за предстоящите предсрочни избори.

 

Интервю на Веселка Иванова

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *