Орбан постави ЕС на колене! Вижте как се опълчи на „големите“

България отблизо
Не е сигурно, че днес министрите на външните работи на 27-те страни от Европейския съюз ще успеят да постигнат споразумение за въвеждане на ембарго за руския петрол, както предлага Европейската комисия.

Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс. По думите му някои страни имат много различни позиции по въпроса.

 

Двайсет и седемте обсъждат безуспешно условията за въвеждане на петролно ембарго срещу Русия, откакто комисията направи такова предложение преди десет дни, отбелязва Ройтерс. Някои много зависими от Русия страни като Унгария, Словакия и Чехия искат да бъдат изключени от това ембарго за различен по продължителност срок.

 

„Най-силната съпротива идва от една страна, която държи като заложник целия Европейски съюз“, заяви литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис при пристигането си в Брюксел.

 

Според дипломати тази страна е Унгария, посочва Ройтерс.

 

Междувременно „Блумбърг“ вече съобщи, че Германия планира да спре изцяло вноса на руски петрол до края на годината, дори и ако Европейският съюз не успее да се споразумее за налагането на общоевропейско ембарго върху него.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *