Ново проучване разкрива последното разпределение на партии и кандидат президенти, както и интересна битка между тях!

България отблизо

Сериозна преднина за ГЕРБ на предстоящия парламентарен вот. Това показва последното проучване на „Галъп интернешънъл“. От своя страна „Продължаваме промяната“ разполага с най-голям резерв. Причината е, че новата партия е пръв избор на хората, които са решили да гласуват, но все още се колебаят за кого.

Ако вотът за парламент беше в края на октомври, за ГЕРБ-СДС биха гласували 24,2%. Втората позиция е за БСП с 15,7%, а на трето място се нарежда „Продължаваме промяната“ с 13,7%. Следват „Има такъв народ“ – 11,3%, ДПС – 11,1%, и „Демократична България“ – 9,8%.

Под 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание остават „Възраждане“ с 3,3%, „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ с 3,1% и ВМРО с 2,3%. За други политически формации биха гласували 5,5%.

Фаворит сред гласуващите остава ГЕРБ.

„Галъп“ отчита интересна битка има и за второто място – между БСП и „Продължаваме промяната“. Въпреки че засега столетицата води, не е ясно как ситуацията с коронавируса и машинното гласуване ще повлияе на по-възрастния електорат.

Проучването показва, че „Продължаваме промяната“ са най-добре представени сред колебаещите се и перспективите им зависят от степента на мобилизация.

58,2% заявяват, че със сигурност ще гласуват за парламент, а друти 20% по-скоро ще гласуват. От тези общо 78,2%, които заявяват желание да упражнят правото си на глас, около 1/5 все още не са решили зкоя партия да подкрепят.
По отношение на колебаещите се от „Галъп“ измерват, че „Продължаваме промяната“ води с голяма разлика пред „Демократична България“ – 24,1% срещу 15,6%.

„Има такъв народ“ и ГЕРБ пък си оспорват третото място място с 13,5% и 13,4%. ДПС заемат четвърта позиция, а БСП изпадат до пети избор на колебаещите се с 5,7%.

Ако президентските избори бяха в последната седмица на октомври, Румен Радев биха подкрепили 47,6% от гласуващите, Анастас Герджиков – 25,1%, а Мустафа Карадайъ – 8,5%. Лозан Панов остава на четвърта позиция с 5,7%, а на пета е Костадин Костадинов с 3,3%. Сред останалите кандидати се открояват имената на Милен Михов – 1,4%, и на Луна Йорданова – 1,1%. С „Не подкрепям никого“ биха гласували 2,5%, а за други кандидати – 4,8%.
Румен Радев остава на съществена преднина пред останалите кандидати.

Според „Галъп“ обаче ситуацията около зелените сертификати и други проблеми би могла да прати изборите и във втори тур. Моментна снимка показва, че на евентуален балотаж Радев би срещнал Анастас Герджиков. От последната седмица на кампанията зависи дали подкрепата за Радев ще е под или над ръба за евентуална победа от първи тур, подчертават от социологическата агенция.

Близка активност на президентските избори с тази на парламентарните очаква „Галъп“. Твърдо решилите, че ще гласуват за президент са 57,1% (срещу 58,2% за парламент). Около 1/5 пък се колебаят, но по-скоро биха гласували.

От агенцията уточняват, че това са дялове на база реално пребиваващите в България хора с избирателни права – не повече от 5.5 милиона души. Очаква се потенциално гласуване от около 3,2 милиона души. Дали то ще приближи към прага от около 3,4 милиона (който е едно от условията да няма балотаж според формалния избирателен списък), зависи от последната седмица на кампанията, както и от актуалната ситуация с коронавируса към 14 ноември.

Проучването е направено от „Галъп интернешънъл“ по поръчка на OFFNews.bg и е проведено сред 1081 пълнолетни българи, в периода 23-31 октомври.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *