Ново двадесет: Кирил Петков извикал руската посланичка да я мъмри!

България отблизо

Министър-председателят Кирил Петков покани днес на разговор посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова, съобщиха от Правителствената пресслужба.

Българският премиер призова първия руски дипломат да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване и изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции. Посланик Митрофанова се извини на министър-председателя.

Министър-председателят изрази и възмущението си, че в официалния си поздрав към страната ни по повод 3 март, руското посолство оприличи войната в Украйна с Освобождението на България.

“Нашата признателност към руския народ за Освобождението не може да бъде принизявана чрез сравнения с днешната братоубийствена война в Украйна”, подчерта той.

Петков настоя посолството на Руската федерация да не се намесва във вътрешната политика на България, в съответствие с международните конвенции. Министър-председателят приветства декларираното от руския посланик намерение за конструктивен тон оттук нататък.

Той призова за спиране на войната и връщане към диалога.

Припомняме, че Русия има за какво да се сърди на днешните управляващи в България. Дори бившият президент Първанов ги предупреди, че ястребското държание спрямо Русия не е в интересите на българския народ.

А новите управляващи в София се захванаха да искат санкции срещу Русия, да викат още натовски войски в страната ни, да обещават помощ на Зеленски и т.н.

Така че нека премиерът ни да я кара по-кротко. Защото потърпевшите от неговите „политики“ сме ние.

И ние трябва да имаме думата за всяко негово изказване в международен план.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *