Нинова: Спекуланти си играят с народа на пазара! Започваме жестоки проверки!

България отблизо

„Цена от 5 лева за литър олио в магазините е спекула. Производствената цена е 2 лева. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 лева не е оправдана печалба, нито е оправдание за повишените цени на горивата”. Това заяви след заседанието на Министерския съвет Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията.

„Във връзка с твърдението от днес, че спирането на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от причината за вдигането на цените: в момента имаме 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за 4 години и половина производство на олио. Собствениците на слънчогледово семе и олио задържат количества в очакване цената да се вдигне още или да го изнесат, за да го продадат с по-голяма печалба”, допълни вицепремиерът.

 

„Затова предприемаме мерки като държава. От днес задвижваме КЗК със сигнал за монопол и всички видове проверки. КЗП от няколко дни е на проверки – ще влезем във всеки склад. Агенцията по Стоковите борси и тържища ще проверява по складовете и пазарите какво се крие там. Искам да кажа на всички, които се опитват да направят свръхпечалба на гърба на българския народ, че всички институции ще бъдат вдигнати на крак и ще срещнете цялата сила на държавата. Няма да позволим да изнудвате народа в тези трудни моменти на кризи”, категорична беше Нинова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *