Нинова развъртя метлата. Нападна управляващите, президента и…опозицията

България отблизо

„Уважаеми български граждани, не случайно вчера нарекохме новосформираното българското правителство антисоциално. В последните две седмици, дори и преди да се формира правителството, народните представители от ГЕРБ-СДС, ПП и ДБ отхвърлиха предложенията на Българската социалистическа партия за увеличаване на майчинството през втората година, което да стане колкото минималната работна заплата, отхвърлиха преизчисляването на пенсиите, а днес очевидно ще отхвърлят и увеличаването на минималната работна заплата“.

 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на първо четене на промени в Кодекса на труда, внесени от БСП.

От парламентарната трибуна Нинова се обърна към българските граждани със следните думи: „Вижда се, че поведението, думите и гласуването им зависи от това дали сме преди избори и ще ви излъжат или сме след избори и няма да изпълнят това, което са ви обещали. Ние от „БСП за България“ сме абсолютно последователни преди и след избори и това, което кажем, го изпълняваме. Това, което ви обещахме, внесохме веднага като законопроекти още в първите дни на 49-ото НС. В 48-ото НС 42 пъти внасяхме предложение за увеличение на минималната работна заплата, на 43-тия успяхме. Така ще направим и сега, няма да се откажем“, категорична бе тя.

Лидерът на БСП отговори на аргументите, които бяха изтъкнати против промените в Кодекса на труда: „Уважаемо мнозинство, от вчера и правителство, вие нали сте евроатлантици? Нали сте европейци? Става въпрос за европейско законодателство. В момента въвеждаме в България европейско изискване минималната работна заплата да бъде поне 50% от средната. Значи не сте европейци. На думи да, но когато трябва да се реши някакъв въпрос – не. Второ, разбирам, че десните партии защитават работодателите и бизнеса и се радвам, че след толкова години вече в парламента, днес се появи ясно разграничение – лявата партия, която пази работниците, работещите бедни и труда и десните партии, които говорят за капитал. Поне да е ясно – кой е ляв и кой е десен. И да не се приписва например на ПП, че са „новата модерна левица“, защото те са против всички леви социални мерки, които БСП предлага. Ние сме ясни – традиционна и последователна лява автентична партия“, каза Нинова.

Тя припомни, че е била и министър на икономиката и е работил с тези хора: „Знам, че трябва да има производство, за да има пари за социална политика и това е абсолютно нормално.

 

Но колеги, да ви кажа, мнозина работодатели плащат над официалната минимална заплата, допълнителни пари на работниците под масата – и вие го знаете. Вдигането на минималната работна заплата и вкарването на тези сиви пари в официална минимална работна заплата намалява сивия сектор, увеличава осигурителните вноски в НОИ и в НЗОК.

 

Вие искате ли да има светла икономика или толерирате сивия сектор? Мисля, че трябва всички да се борим за светла икономика“, каза Нинова и даде още един аргумент – освен че става въпрос само за 100 лв., по този начин ще се изсветли икономиката и ще влязат повече осигуровки в НЗОК и в Здравната каса.

Лидерът на БСП продължи: „Става въпрос, и вие много добре го знаете, за 500 000 души – половин милион работещи бедни. Трябвало да чакат до началото до 2024 г. Увеличението на водата с близо 150% чака ли? Не, влиза от 1 юли. Предложението на топлофикациите за парното чака ли? Не, и то влиза сега. Значи цените не чакат, но хората – тези 500 хил. души, трябва да чакат? Защо? Защото нямало достатъчно аргументация или защото неравенствата намалявали. Това е цинизъм. Извадете статистиката – с колко броя са се увеличили милионерите в България, колко е неравенството в България и на кое място сме в ЕС? Да кажете, че няма да увеличим минималната работна заплата, защото неравенствата намаляват и тези 500 хил. души са забогатели, просто е цинизъм“, категорична бе тя.

Нинова още веднъж призовава народните представители да подкрепят този законопроект, за да не се налага социалистите да го внасят отново 42 пъти и даде следния аргумент, с който обори техните думи: „Казвате няма бюджет в общините, работодателите са си направили плановете. Днес трябва да гласуваме този закон, защото другата седмица господин Асен Василев ще започне да готви бюджета за 2023 и 2024 г. И ако днес приемем този закон, той ще включи в бюджета разчетите за увеличението на минималната работна заплата и в общини, и в държавни служби, където има хора на минимална работна заплата. Ако днес не го направим, той няма да го включи в бюджета и след това ще намерите оправдание, че няма пари в бюджета“, обясни тя.

„Майчинство – отхвърлихте, пенсии – отхвърлихте, поне това одобрете, за да може да влезе в бюджета и до края на 2023 и за прогнозите и плановете за 2024 г.“, призова лидерът на БСП.

Тя отхвърли нападките, че това ще дестабилизира държавата: „Щели сме да дестабилизираме финансите на държавата, представете си, с увеличението със 100 лв. на заплатите на 500 000 души. А как не дестабилизирахме финансите на държавата, като депутатските заплати се вдигат автоматично, без да се отчита производителността на труда?

 

Значи, на работещите бедни искате да им отчитате производителността на труда, а на депутатите растат заплатите на 3 месеца автоматично, без да се отчита нулевата производителност на труда в последните 2 месеца и няколко Народни събрания. Видите ли, цялата финансова система на България щяла да рухне, ако на бедните работещи им увеличим заплатите със 100 лв.

 

Що за аргумент е това? Не ви ли е малко неудобно? Всички в предизборната кампания говорихте за увеличаване на минималната заплата и си слагахте за приоритет увеличаването на доходите на хората. И какво става само месец след това? Пак ще дойдат избори, тогава пак ли ще ги лъжете?“, попита Нинова.

И призова: „Ясно е, не искате. Поне излезте и си го кажете. Когато някой не иска да направи нещо, намира причина. Когато иска – ще намери начин. С това елементарно увеличение на тези доходи няма да се събори нито финансовата стабилност на държавата, нито ще саботираме Асен Василев. Ние, заедно с него, в общо правителство тази политика сме я изповядвали, макар и 7 месеца – заложена е в 3-годиншната бюджетна прогноза до 2025 г. Той тогава вярваше в това. Сега ще видим как ще действа, защото ние, когато се обсъжда бюджетът, отново ще внесем това предложение. Не 42, 48 пъти ще го внесем, защото сме убедени, че трябва да стане“, каза Нинова.

Тя представи статистиката на НСИ, според която коефициентът на работещите бедни се е увеличил от 9,7% на 10%: „И всички приказки, че неравенствата намаляват и хората живеят добре, не отговарят на тази статистика“, категоричен бе лидерът на БСП.

На финал Нинова заяви: „Не мисля, че е срамно в 21. век да се говори за битка между капитал и труд, нито е демодирано. Това е една от основните теми, които вървят в целия ЕС, защо да не я водим в българския парламент? Още повече, че тази тема беше повдигната от дясна партия. Няма нищо лошо българският парламент да знае какво е ляво и какво е дясно. Една от причините да сме в това състояние е заличаването на границите между истинските политики и идеологии. Защото има ляво, има и дясно. Приказките „няма ляво, няма дясно, давайте всички заедно” не работят добре и ние като партии трябва да се върнем на изконните ни идеологически позиции. Всичкото друго го знаем какво е – корупция, постове, делене на порции, на власт. Истинската политика ще се върне, когато се върне и този спор – ляво, дясно, консервативно, либерално“, заключи лидерът на БСП.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *