Нинова поиска от Радев да уволни шефа на ДАНС, а Петков да се маха!

България отблизо

Председателят на БСП Корнелия Нинова поиска от президента Румен Радев и от премиера в оставка Кирил Петков да уволнят съответно шефа на ДАНС Пламен Тончев и заместник-министъра на външните работи, който е подписал нотата за отзоваване на 70 представители на руската дипломатическа мисия у нас.

От трибуната на НС все още изпълняващата длъжността вицепремиер и министър на икономиката обяви, че за нея е видно как „институциите си прехвърлят горещия картоф“ относно риска от скъсване на дипломатическите отношения с Русия. Тя каза, че „най-логично е да се направят следните няколко неща“.

„Първо – Кирил Петков да излезе и да заяви, че няма да се кандидатира за министър-председател официално, а не да четем някакви вметки по сайтове. Второ – преди да го направи, незабавно да уволни заместник-министъра на външните работи, който е подписал тази нота. Трето – президентът незабавно да уволни председателя на ДАНС, който е приел устно някой да му нареди да изготви едни списъци“, каза Нинова и отбеляза, че по Конституция Пламен Тончев е имал право да откаже подобно разпореждане от премиера Кирил Петков.

Председателят на БСП добави, че очаква да бъдат изгонени само тези от 70-те руснаци, за които има данни, че са шпиони, а останалите да бъдат извадени от черния списък.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *