Нинова обвини Радев и Борисов в странна договорка. Недоумявам какво се случва!

България отблизо

Не виждам на кого помага тази атака точно в момента. Това заяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Нова нюз вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, коментирайки критиките на президента от последните дни.

„Никога не съм допускала, че Румен Радев и Бойко Борисов ще говорят в един глас. Думите на президента получиха подкрепа на Борисов. Търся политическа логика, засега не я намирам.

В правителството разбираме тежестта на ситуацията, връхлетяха ни няколко кризи. Разбираме тежестта върху семействата, върху икономиката. Не разбирам защо нямахме 10 дни, в които да ни се даде спокойствие.

Кирил Петков и Асен Василев бяха министри на Радев, президентът управлява повече от 6 месеца и е запознат със ситуацията.

Мисля, че на Петков трябва да се даде повече толеранс, за да покажем какво можем. Правим всичко по силите си”, заяви Нинова.

По думите й, правителството е имало два много тежки месеца.

Разпределихме целите си така: да помогнем на семействата и домакинствата. Втората мярка бе да помогнем на икономиката и бизнеса да се стабилизират.

Другата ни линия на поведение
, е увеличаване на доходите, за да помогнем на семействата заради инфлацията. Третата линия са общините”, обясни вицепремиерът.

Нинова съобщи още, че БСП не се отказва от предложението си за преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход.

„В екипа на министър Гьоков разработваме различни варианти за преизчисляване на всички пенсии, които ще предложим в актуализацията на бюджета. Досегашните ни изчисления варират между 1,5 млрд. до 1,8 млрд. лв. Ще предложим 760 лв. да е минималната заплата при актуализацията на бюджета”, съобщи още тя.

„Мисля, че коалицията е стабилна. Мисля, че БСП е сериозен партньор в тази коалиция. Хората имат право да протестират”, коментира още Нинова.

За колекторските фирми министърът предлага официален регистър, да имат капитал от 500 000 лева, управляващите я да не са осъждани. „По отношение на длъжниците, те трябва да бъдат уведомени за дълга, има изисквания за събирането на вземания, за да не се стига до тормоз. Ако това не се случи, са предвидени административни наказания. 4 млрд. лева се въртят в този сектор“, коментира Нинова.

За държавните предприятия има 4 цели – да спрат кражбите, махане на източващите ги фирми, оставащите средства да се реинвестират. Има случаи на външно счетоводство. Да могат да кандидатстват по проекти и да има по-добро представяне на българската търговия зад граница“, каза още тя. И определи като фалшива новина спирането на работа на завод „Арсенал“.

Според нея 500 млн. са платени за ремонт за язовири, а всъщност само един е ремонтиран законно. Над 400 подлежат на ремонт. Относно слуховете за нов ляв проект тя недоумява защо трябва да вземат от БСП, след като не одобряват идеологията й.

По повод заявките за нови проекти в ляво, тя заяви: „Чух Татяна Дончева да казва, че има място за нов ляв проект, който да вземе най-доброто от БСП. Като е нов, защо трябва да вземе от БСП?”, попита тя.

„Всички досега обявени нови проекти са опити да се къса от БСП. Те не постигнаха нищо, всички приключиха фатално, но нанесоха щети на партията”, каза още тя и добави, че с наближаването на местните избори очаква да има размърдване в местните структури, но категорично заяви, че този път те няма да бъдат успешни.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *