НАТО се закани: Новата нормалност ще са бойни групи в България и Румъния! Трябва да покажем на Русия кои сме!

България отблизо
Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът се стреми да увеличи усилията си за укрепване на източния си фланг, като предупреди, че заплахата от Русия се е превърнала в „новата нормалност в Европа“. В тази връзка Алиансът на НАТО обмисля разполагането на нови бойни групи в Румъния и България на Черно море, а Унгария и Словакия също са обсъждани.

„Днес министрите решиха да разработят варианти за по-нататъшно укрепване на възпирането и отбраната на НАТО, включително да обмислят създаването на нови бойни групи на НАТО в Централна и Югоизточна Европа“, заяви Столтенберг след среща на министрите на отбраната на Алианса.

 

Министрите на отбраната на НАТО са решили да разположат нова бойна група на Алианса специално в Румъния.

 

„Министрите решиха да разгледат нови варианти, включително разполагането на нови бойни групи на изток и югоизток, по-специално в Румъния. Приветствам инициативата на Франция да оглави тази група“, каза той.

 

Съединените щати заявиха, че временно разполагат около 4700 допълнителни войници в Полша, членка на ЕС и НАТО, в отговор на струпването на руски войски около Украйна.

 

Алиансът на НАТО обмисля разполагането на нови бойни групи в Румъния и България на Черно море, а Унгария и Словакия също са обсъждани. Франция е предложила да ръководи новото разполагане в Румъния.

 

Дипломати твърдят, че НАТО също така разглежда възможността за подсилване на вече разположените в Прибалтика и Полша бойни групи – понастоящем с обща численост около 5000 военнослужещи – които бяха разположени през 2017 г. в отговор на завземането на Крим от Русия.

 

Запитан за конфигурацията, размера и сроковете на бъдещите бойни групи, той заяви: „Все още не е взето окончателно решение, но Румъния обяви, че е готова да бъде домакин на бойна група на НАТО, Франция обяви, че е готова да я ръководи, ние приветствахме това и сега ще изчакаме препоръките на нашите военни щабове“.

 

По-рано източници от НАТО съобщиха, че конфигурацията и размерът на бойната група на НАТО в Румъния ще съответстват приблизително на подобни групи, разположени в балтийските държави и Полша. Това са многонационални батальонни бойни групи с численост до 1000 военнослужещи, всяка от които е под командването на отделна страна от НАТО, която изпраща най-големия контингент в групата.

 

Членовете на НАТО се ангажира и с по-нататъшен диалог с Русия в рамките на Съвета НАТО-Русия. „Многократно сме предлагали и продължаваме да предлагаме по-нататъшен диалог в рамките на Съвета НАТО-Русия и сме готови да участваме в него. Призоваваме Русия да отвърне и да избере дипломацията и деескалацията“, се казва в изявление.

 

В документа, изпратен до Русия, се отбелязва, че НАТО призовава Русия към дипломация и „прекратяване на струпването на сили“ около Украйна.

 

„Сериозно сме обезпокоени от мащабното, непровокирано и неоправдано военно струпване на Русия в и около Украйна и Беларус. Настойчиво призоваваме Русия да избере пътя на дипломацията и незабавно да прекрати струпването на войски и да ги изтегли от Украйна в съответствие с международните си ангажименти“, се казва в документа.

 

НАТО възнамерява също така да води диалог с Русия по въпросите на евроатлантическата сигурност.

 

„НАТО и съюзниците продължават да водят диалог с Русия по въпросите на евроатлантическата сигурност, включително на най-високо равнище. Подкрепяме всички тези усилия, както и усилията в рамките на Нормандския формат за изпълнение на споразуменията от Минск. Изразихме готовност да участваме в подновения диалог за европейската сигурност, иницииран от полското председателство на ОССЕ“, съобщава документът.

 

Най-добрият начин за обсъждане на ракетните и нападателните оръжия с Русия са преките разговори, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференцията.

 

„НАТО е отбранителен съюз, който не заплашва Русия. Години и месеци наред говорим за готовността да седнем на масата за преговори, за да обсъдим опасенията на Русия, свързани със сигурността, и да разгледаме темата за контрола над въоръженията. Ако те са загрижени за ракетите и нападателните оръжия, най-добрият начин да се справим с това е да седнем на масата и да обсъдим как да намалим броя на ракетите. Правили сме го и преди, с Русия могат да бъдат постигнати споразумения, не само в областта на контрола на въоръженията“, каза той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *