Мира Радева: Арогантността и тропането по масата на ИТН може да върне Борисов на бял кон

България отблизо
Една година живеем в непрекъснато политическо напрежение. Би трябвало да очакваме лидерите да са зрели, премерени, хора, които търсят решения, а не просто проява на твърдост или учиндолски инат, смята социологът Мира Радева.

Арогантността и тропането по масата на „Има такъв народ“ може да върне Бойко Борисов на бял кон. Това каза в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ социологът Мира Радева. Според нея у нас се наблюдава изключителна политическа незрялост и арогантно високомерие, което не помага в политиката.

„Сложна е политическата обстановка в България още от миналото лято. Една година живеем в непрекъснато политическо напрежение. Когато имаме подобна твърде сложна за решаване политическа задача, би трябвало да очакваме нашите лидери да бъдат зрели, премерени и да бъдат политици. Хора, които търсят решения за управлението, а не просто проява на твърдост или учиндолски инат.

За политиката трябват умение да се влиза в диалог, търсене на консенсус, на допирни точки. Никой не смята, че позициите не трябват да се отстояват, напротив, трябва да се отстояват определени политически тези, иначе губиш лицето си, ценностите си, но въпросът е как се отстояват тези ценности. Подходът на „Има такъв народ“ е прекалено остър, непремерен, издаващ незрялост и авторитаризъм, обясни Мира Радева.

 

За да имаме правителство обаче, трябва умереност, устойчивост и отстъпки от всички, заяви Мира Радева.

 

„В България имаме трудности, това е признато от много психолози и социолози – ние сме много силни в индивидуален план, но сме много зле при изработването на колективни решения и групи, които да се обединят около определени цели“, каза още тя и допълни, че от „Има такъв народ“ и другите политици дават ясни сигнали на безсилие и на неумение.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *