Медведев с тежък анализ: Санкциите няма да съборят Русия, а войната не я започнахме ние

България отблизо

Никой не иска война, но заплахата от ядрен конфликт винаги съществува. Затова и според уверението на Дмитрий Медведев трябва да се води отговорна политика. Обширен материал със заместник-председателя на Съвета за сигурност публикува и тази сутрин агенция Новости.

„Никой не желае война още повече, че ядрената война е заплаха за съществуването на човешката цивилизация като цяло. В този смисъл са прави онези анализатори, които казват, може би донякъде дори и цинично, че създаването на ядрените оръжия е предотвратило огромен брой конфликти през 20-ти и 21-ви век. Това е вярно, всъщност това е вярно“, разсъждава Медведев. Затова е и очевидно, че заплахата винаги е налице, а като бивш върховен главнокомандващ Медведев подчертава, че е наясно с мащабите на тази заплаха.

Веднага след това той обяснява, че за всички е ясно, че целите на ядрените оръжия на НАТО са обекти на територията на Русия, а „нашите бойни глави са насочени към цели в Европа и САЩ. „Но това е животът. Винаги трябва да мислим за това и да водим отговорна политика“, казва той.

Медведев припомня Кубинската криза от 1962 г., която е имала „отрезвяващ ефект върху всички – ръководството на САЩ, НАТО, Съветския съюз, Варшавския договор“.

А сега в някои отношения ситуацията в международен план е по-лоша, отколкото тогава, според Медведев, защото преди години „нашите опоненти не се опитваха да доведат ситуацията в Съветския съюз до точката на кипене с такава ярост“. Като пример за яростта на западните страни Медведев дава санкциите, наложени на Русия.

„На никого не му е хрумвало да наложи санкции на Брежнев, Подгорни и Косигин. Разбира се, те са знаели, че това е безсмислено, както и сега, но поне са имали ума да не го направят тогава.“

Сега, пак по думите на Медведев, всички тези, които са наложили санкции, са в неловко положение, защото въпреки всичко разбират нуждата да се води диалог, за да се предотвратят такива ужасни последствия, като например конфликт между Русия и НАТО.

„Сякаш всички са под санкции, всички са в някакъв списък“, заключава той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *