Мафията НЯМА да „приватизира“ ЧЕЗ! Дружеството МИНАВА към ДЪРЖАВАТА!

България отблизо

Инерком“ на Гинка Върбакова  пак е направила постъпки, за да закупи електроразпределителната компания ЧЕЗ.

Това съобщава централата на компанията в Прага.

Крайният срок изтече, а фирмата отказва да даде подробности какво ще стане, ако не се появи друга оферта на евентуален купувач. Сроковете са договорени и обявени още през февруари, уточнява БНР, цитирано от Епицентър.

Вчера Корнелия Нинова обяви, че „тъй като чешката държава е собственик на акции в ЧЕЗ, трябва чешкото правителство да е информирано, че при спечелване на избори в България, БСП ще предприеме необходимите действия, българската държава да се заяви като кандидат-купувач и да участва в процедурата по продажбата“.

Освен това, Общото събрание така и не включи членове от екипа на собственичката на „Инерком“ Гинка Върбакоова  в Надзорния съвет на ЧЕЗ. Този ход дава основание на чешкото издание „Лидове Новини“, което следи изкъсо хода на сделката, да предположи, че преговорите най-вероятно вървят към провал. Медията още през февруари беше скептична, че Върбакова ще успее да намери нужното финансиране, което е над 300 млн. евро.

Сред потенциалните банки се спрягаха – УниКредит, ПИБ и дори ББР. Премиерът Бойко Борисов лично изнесе информация за подалите оферти. От „Инерком“ обаче отрекоха казаното от премиера и уточниха, че не става въпрос за български финансови институции, а за „голяма международна банка“. „Международна“ друг път!

Междувременно, докато течаха преговорите на София и Прага, Комисията за защита на конкуренцията не разреши на „Инерком“ да купи българските активи на ЧЕЗ, тъй като кандидатът притежава соларни паркове.

Впоследствие Върбакова прехвърли собствеността, но КЗК отново не разреши повторно разглеждане на сделката, тъй като първото решение на Комисията все още се обжалва в съда.

В рамките на скандала в българския политически живот, преди известно време, беше лансирано и желанието на държавата да се включи в сделката. Това стана по време на среща на Гинка Върбакова в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов и министрите Дончев и Горанов.

След това обаче идеята не получи развитие и уточняване.

Затова БСП организираха подписка в цяла България с искане държавата да си върне контрола над ЕРП-та.

Според социалистите, зад Гинка Върбакова стои фигура от правителството, и поискаха намеса на контролните органи.

Tagged

1 thought on “Мафията НЯМА да „приватизира“ ЧЕЗ! Дружеството МИНАВА към ДЪРЖАВАТА!

  1. Гинке поне един гол хуй можа ли да отлепиш !Туй да ти остане от утешителната печалба от сделката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *