Луд Великденски скандал разтресе властта. Вижте кого ще праща Кирил Петков за Благодатния огън

България отблизо

Президентът Радев и премиерът Петков едва не стигнали до открит конфликт за това кой да присъства на тържествената света литургия за Възкресение Христово в храма „Св. Ал. Невски”, пише Епицентър.

Кирил Петков, който така и не получава благословията на патриарх Неофит, много държал той да бъде високопоставеното лице на държавната власт в светлата нощ на Възкресението.

Петков обаче беше в патриаршеския храм миналата година на Коледа, а на Великденската служба преди това присъства председателят на парламента Ива Митева, и затова сега ред било на президента Румен Радев.

Въпреки това премиерът заявил, че ще присъства и той в „Св. Ал. Невски”. Тогава се намесила НСО. По закон премиерът и президенът не могат да присъстват едновременно на едно и също събитие, охранявано от НСО, припомниха от службата.

Така Кирил Петков бил елиминиран от тържественото богослужение, което ще бъде водено лично от патриарх Неофит. За компенсация на министър-председателя било отредено да присъства на службата в църквата „Света София”, но там нивото ще бъде по-ниско. Всички владици ще бъдат в катедралата „Св. Ал. Невски”, а службата в „Света София” ще се води от отец Николай.

От началото на това управление между „Дондуков” 1 и Светия Синод тече напрежение. Правителството се опитва да диктува на владиците решения, които те приемат или като извиване на ръце, или като лош пиар.  Кирил Петков е първият премиер, който не покани българския патриарх Неофит на клетвата си в Народното събрание.

После обаче направи настойчиви и нескопосани опити да получи неговата благословия. Първо, влетя на Рождество Христово в патриаршеския храм по дънки. После поиска от патриарха да подкрепи ковид-мерките на правителството и да излезе с възвание българите да се ваксинират. Синодът отхвърли това, заради убеждението, че светската власт иска да подчини на своите дела църковната и да извлече пиар-дивиденти от това.

Преди месец премиерът изпрати писмо до патриарха с настояване да се запознае с него. Това беше изключително глупаво и нелепо, той като на миналия Великден патриарх и премиер се видяха и се запознаха. Владиците приеха официалната формулировка за среща премиер-патриарх отново като желание духовната власт да подкрепи светската. И Петков пак получи отказ.

Преди три дни в Светия Синод отново пристигнало писмо от премиера Кирил Петков, с което той моли да бъде приет от главата на българската църква. Отговор засега няма.

Затова пък днес Светият синод възстанови длъжността „Протокол“ при Св. Синод на БПЦ-БП и назначи на тази длъжност Емил Велинов, бивш директор на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет, когото правителството на Кирил Петков уволни в края на януари, прекъсвайки по този начин „топлата” си връзка с патриарха и владиците.

Два дни преди това, на 13 април Светият синод излезе с решение, че тази година „поради неблагоприятни обстоятелства” Благодатният огън, който слиза всяка година на Велика събота в храма „Възкресение Христово” на Божи гроб в Йерусалим, няма да бъде пренесен до България, а в София ще се ползва миналогодишният, който се пази в Синодалния параклис.

Тогава от МС обявиха официално, че ще предоставят правителствения самолет да пътува до Йерусалим, каквато е традицията.  Владиците отново отказаха, заявявайки, че в Северна България ще приемат Благодатния огън от Румъния, а в Западна – от Сърбия, демонстрирайки по този начин, че не искат да имат нищо общо с управлението на Петков. Въпреки това от кабинета на премиера не се отказали  – за ужас на Синода от Министерския съвет заявили, че са готови да изпратят външния министър Теодора Генчовска за вземе Благодатния огън, което е светотатство, тъй като Благодатният огън може да вземе само от духовно лице.

Глупостите, които вършат от незнание и от високомерие в екипа на премиера Петков не свършават дотук. На „Дондуков“ 1 родили идеята премиерът Кирил Петков „да заведе” патриарха в Северна Македония.

Това е израз на тотално невежество, тъй като Македонската православна църква е отлъчена  от общение с всички останали православни църкви още от 17 юли 1967 г., когато се самопровъзгласява за автокефална Да не говорим, че здравето на патриарх Неофит изобщо не позволява такова пътуване.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *