Кънчо Стойчев: Правителство трудно ще се направи, ГЕРБ може да спечелят изборите, но да са в опозиция. И пак ще сме на избори

България отблизо
Правителство трудно ще се създаде, ГЕРБ може да спечелят изборите, но да са в опозиция. Това каза по БТВ социологът Кънчо Стойчев за предстоящите избори.

99 % съм сигурен, че 28 март няма да е датата за парламентарни избори. Вероятно те ще са през април. Все още няма яснота какво прави човек под карантина на изборите.

По този повод той постави редица въпроси около организацията: Много хора се страхуват, как ще се събират за изборите.

 

Трябва да се намерят едни 100 000 души, които да бъдат в контакт с хората. Ей сега ще се обърнем и ще сме пред изборите. Трябва да се експериментира, за да се види дали ще се забави процеса. Трябва да се дадат възможности на всеки българин да гласува. При по-ниско гласуване ще спечелят твърдите ядра. Всичко над 60 процента не е реалистично за България.

 

Важно е всички онези, които се обявяват за алтернатива на властта, час по-скоро да сядат и да се обединяват. Правителство много трудно ще се създаде. Ако нямаме председател на НС, много трудно ще стане. Няма лесно да се стигне до ново правителство.

 

На масата съществува и тази възможност- два месеца след изборите, да има има нови избори. Бързото сформиране на парламента би създало стабилност в страната. Нужно е да има работещ парламент. Трябва са се изберат органите на този парламент. Ако не се постигне съгласие за председател, това е загуба на време.

Няма данни, че тази коалиция може да се повтори. Данните сочат, че влизането на патриотите в парламента е под въпрос. Ако влязат, то ще е с малко. Няма да дадат самостоятелно мнозинство.

 

ДПС в комбинация с патриотите няма да участват. Остава коалиция ГЕРБ и ДПС, но трудно ще е тази коалиция. Не съм сигурен дали ГЕРБ ще се съгласи на подобна игра. Може ГЕРБ с малка преднина да е първа политическа сила. И тя да излезе в опозиция. И това управлението на страната ще зависи от възможността да се договорят другите играчи.

 

Май Манолова и Триото по-скоро ще влязат в парламента. Моята прогноза е, че следващият мандат ще е къс – година и половина-две.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *