Красимир Манов: Радев и служебният му кабинет са чиста и реална заплаха за националната ни сигурност

България отблизо
Президентът Румен Радев и служебния му министър на енергетиката представляват чиста и реална заплаха за националната ни сигурност. Енергетиката е само една от областите на издънки – виждате какво се случва в сферата на културата, в МВР. Сегашният министър и „Булгаргаз“ продължават схемите, които въртеше Бойко Борисов. Нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. Ако до края на годината продължават същите дивотии, бъркат с 500 млн. в джоба на бизнеса. Това е мародерство.

Това заяви в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ енергийният експерт Красимир Манов.

Преди дни българският бизнес реагира остро заради високата цена на газа. Според писмото на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която членуват четирите най-големи работодателски организации – АИКБ, БТПП, БСК и КРИБ, работодателите ще платят с близо 40% по-скъп газ за април от котировките на борсата TTF – разликата, която, по техни изчисления, струва на индустрията по 42 млн. лв. месечно.

Писмото е изпратено до вицепремиера по икономическите политика Христо Алексиев, енергийния министър Росен Христов, председателя на КЕВР Иван Иванов и изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Деница Златева.

Веднага след като на бял свят излезе писмото, от “Булгаргаз” отговориха, че бизнесът не свободен и не е задължен да купува от тях.

„Неоспорими са фактите, които са включени в писмото, подписано и от работодателските организации. Там присъстват данни и от “Булгаргаз”, и от КЕВР. В интервюто пред Българското национално радио Росен Христов не говори с цифри и това е напълно разбираемо – те са категорични. Спорят единствено от министерството. Никой експерт не е възразил“, коментира Красимир Манов.

Енергитикът коментира и случващото се с ПАВЕЦ „Чаира“. По думите му в момента две фирми са се отказали от обществената поръчка – едната е свързана с Христо Ковачки.

„Той вече е токсичен – когато те подгонят и следят от европейските институции, защото ти си окрал такива огромни суми от бюджета за въглеродните емисии. Трябваше веднага да се прехвърли на втория – “Главболгарстрой”. Но всичко това води до оскъпяване, което е около 100 млн. лева. над прословутите 517 млн. лева за обществената поръчка. Те ще се провалят“, допълни Манов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *