Кирил Петков: Човекът, който стои зад мен и ме свали, е Доган!

България отблизо

Това беше най-логичното нещо да се случи в днешния ден. Задкулисието си показа всичките нюанси и представителството си в Народното събрание. За съжаление, нямаше нито един човек от тези, които гласуваха срещу нас, който можеше сам да вземе решение на база собственото си вярване кое е правилното нещо. Това коментира ексклузивно за NOVA премиерът Кирил Петков след успешния вот на недоверие, който свали правителството.

„Чуваше се как се казваше от различните парламентарни групи: „Сега натиснете „да”, „сега натиснете „не”. Чувах го в залата. Борисов беше наредил цялото ГЕРБ. Той днес каза „59 човека ви давам”. Като едни овце. Не ги питал какво мислят. Тези 59 всички са зависими от един човек, който не е в парламента. На ИТН – човекът, който излиза от тъмното в тъмната стая, с голата глава, и говори като някаква икона на злото. Делян Пеевски, който се появи само и единствено, за да натисне „не”. Мисля, че човекът, който продължава да стои отзад, е Ахмед Доган. Там те също имаха ясно нареждане. Нито един от тези хора не е свободен да вземе самостоятелно решение”, добави министър-председателят.

„Добрата новина е, че днес имаше един депутат от „Възраждане”, който взе самостоятелно решение да не се появи днес – това е пловдивската депутатка Елена Гунчева. През тези шест месеца искахме да преборим корупционния модел, който се изразява през ГЕРБ, ДПС и ИТН и да отстояваме българските, а не чужди интереси. Мисля, че тук се прокрадна руският интерес – през „Възраждане”, коментира още Петков.

„Хората от ИТН, които бяха обещали да изтръгнат модела ГЕРБ, днес натиснаха бутона, заедно с ГЕРБ. Това, което изглежда като неописуема коалиция, е коалицията на задкулисието”, е мнението му.

Премиерът призна за направени много грешки. „Една от тях беше, че работихме от сутрин до вечер, а не комуникирахме всички неща, които бяхме направили. От другата страна имаше една непрекъсната реторика, която даваше чувството на българския народ, че не се справяме”, уточни той. И разкри къде не са сгрешили: „Не се отклонихме при нито едно решение от принципите и обещанията, които бяхме направили”.

Относно президента, Петков каза: „Много харесвах Радев миналата година, защото ми се стори, че иска да отвоюва България от задкулисието. Но в последните седмици не го разбирам”, сподели той.

Петков се обърна към Слави Трифонов с думите: „Ти си история, повече никога няма да имаш възможност да направиш политически проект и да излъжеш толкова много хора. Довиждане!”.

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, премиерът каза: „Греховете, които имаш, кражбите, които си извършил, ще те настигнат. Не може много време да продължаваш да играеш тази игра. Ако днес се чувстваш по-комфортно, това е временно”.

„Вие сте там от 30 години. Този път има една огромна сила – ПП, ДБ – те не са готови да направят сделка с вас. Този път вие няма да сте фактор”, уточни той за Делян Пеевски и Ахмед Доган.

Петков беше категоричен, че „Продължаваме Промяната” никога няма да направи сделка с тези хора. „Ние сме тук за дългата игра и ще се борим, докато отстоим независимия парламент, в които законността е тази, която определя”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *