Кирил Петков с жална молба към БСП и ДБ. Запазете коалицията, без нас България е обречена!

България отблизо

Министър-председателят Кирил Петков излезе с пост във Фейсбук, свързан с политическата обстановка в страната.

Вижте анализа на премиера:

След година на политическа нестабилност и 2 неуспешни опита за съставяне на кабинети, сме изправени пред необходимостта да работим в сложна четворна коалиция. Това беше решението на българските избиратели.

По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат.

От другата страна, имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна.

Къде сме ние:

– В момента България оказва помощ на над 90 000 украински жени и деца, които са принудени да напуснат своите домове и близки заради Руския агресор;

– В момента България помага на Украйна с хуманитарна помощ;

– Българското правителство изпрати всички количества каски и жилетки за защита на украинското население, свободно налични в нашите запаси;

– От самото начало България е силен глас за Украйна в Брюксел и пред международния наказателен съд в Хага;

И тук сме изправени пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори.

Едновременно с това, в момента има 1 български кораб в руски ръце, и 1 български кораб – в украински. С български граждани на борда. Това са български животи.

– Ако искаме да проведем успешно спасителна операция за нашите съграждани, трябва да имаме единна позиция.

– Ако искаме да продължим да оказваме хуманитарна помощ и да разширяваме своята подкрепа за Украйна, трябва да имаме единна позиция и възможност за взимане на отговорни управленски решения.

– Ако искаме да дадем стабилност на всеки българин в условията на криза, трябва да имаме единна позиция.

Време е да загърбим политическото говорене, време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила.

Най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България.

Осъзнаваме тежестта на историческия момент, но от ПП вярваме, че трябва да взимаме отговорните решения дори когато същите са несъвместими с политическия ПР и полезно говорено. За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират.

ПП ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор. В настоящия момент ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединим около единна позиция.

Защото съединението прави силата, а не разделението.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *