Кирил Петков: България ще приеме 100 хиляди украински бежанци, защото е зависима от Русия

България отблизо

България подкрепя санкциите срещу Русия като средство за спиране на руската инвазия в Украйна, но вероятно ще поиска изключение от забраната на вноса на руски природен газ и петрол, ако подобно предложение бъде направено. Това заявява българският премиер Кирил Петков пред агенция „Ройтерс“.

„Ние напълно подкрепяме украинския народ, ние подкрепихме първия пакет от санкции, ние дори сме отворени за други санкции също, само тези две санкции би било трудно за нас да приемем като икономика и като страна“, допълва Петков, визирайки евентуална забрана на вноса на руски газ и петрол.

България е почти напълно зависима от газови доставки от „Газпром“, докато единствената й петролна рафинерия е собственост на „Лукойл“ и предоставя над 60 процента от горивото, използвано в страната, припомня Ройтерс.

Пред „Ройтерс“ Петков заявява също, че неговата страна, която произвежда над 7 милиона тона пшеница на година, не планира да забрани износа на пшеница и допълва, че държавата ще засили резервите си от царевица и слънчоглед.

Правителството освен това ще започне да купува 1,5 милиона тона брашно, за да осигури своите хранителни доставки до реколтата следващата година и да избегне рискове, които могат да възникнат от всякакъв евентуален инцидент в ядрени електроцентрали в Украйна, посочва „Ройтерс“.

Относно украинските бежанци Петков казва, че би било добре ако страните в ЕС споделят част от цената за грижите за тях. Премиерът допълва пред „Ройтерс“, че неговото правителство е начертало план за приема на около 50 000 души, което ще струва около 2 милиона лева на ден за храна и подслон. „Би било наистина добре, аз мисля не само за България, но и за всички гранични страни, Румъния, Полша, ние да можем да споделим част от бремето и част от цената… с ЕС като цяло“, казва той.

„България ще продължи с плановете си и без допълнително европейско финансиране засега и може да увеличи схемата за приемане на до 100 000 мигранти“, добавя още премиерът.

Агенцията припомня, че България е обявила, че помага за евакуацията на хора от наброяващото 250 000 души българско етническо малцинство в Украйна, както и на други бежанци. „България приема всички бежанци и няма никакви дискриминационни филтри“, уверява Петков. Той казва, че хотели предлагат да приемат хора и че правителството се е съгласило да реимбурсира бизнесите с по 40 лева на човек на ден.

От 38 000 бежанци, които влязоха в България, около 21 000 решиха да останат, според данни на граничната полиция, отбелязва агенцията.

Петков заявява също пред агенция „Ройтерс“, че България, която е обвързала лева с еврото, засега се придържа към своята цел да се присъедини към еврозоната от януари 2024 г. Петков допълва, че инфлацията в страната ще остане до голяма степен такава като тази в страните от еврозоната. „България има валутен борд, така че по някакъв начин вече сме като в еврозоната, нищо не се променя за нас. Нямаме отделна парична политика… Нашата инфлация ще бъде доста наравно с европейската“, допълва премиерът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *