И Осман Октай заговори за импийчмънт. Ще се случи ли това, което прогнозира?

България отблизо
С поведението си Радев е на ръба на импийчмънт. Може да го прави с политически намерения. Това каза пред Фрог нюз политическият анализатор Осман Октай. Ето какво допълни той по актуални политически въпроси:

Г-н Октай, очаквате ли, че новият проект на Стефан Янев “Български възход” ще разбърка още повече политическата среда?  

 

И преди съм казвал, че Стефан Янев ще участва сериозно в политическите процеси на страната. Особено сега, когато сме свидетели на криза и политически хаос. Смятам, че той има политическо бъдеще.

Кое Ви кара да мислите така?

 

Спомняте си, че имаше много гласове и настроения в полза на това неговото управление като министър-председател да продължи и след като бе избран редовен парламент. В тази тревожна ситуация заради поредицата кризи в държавното управление, си мисля, че избирателите също са тревожни, уплашени и притеснени най-вече за бъдещето на живота си. Това ще създаде условия, хората в България да търсят алтернатива за успокояване и подреждане на живота.

 

Но в партията на Янев “Български възход” виждаме стари лица от политическия небосклон – Кольо Парамов, Йоло Денев.  

 

Аз говорих досега какво е очакването в обществото заради яловост в политическото пространство. Тепърва обаче ще видим дали Стефан Янев и учредителите на неговия проект ще отговорят на тези очаквания. Бъдещото му, разбира се, зависи и от това дали ще получи подкрепата на президента Радев, който през последните седмици допълнително нажежава с изказванията си политическите процеси.

 

Коя партия очаквате, че ще се притесни от появата на “Български възход”?

 

Янев обяви патриотизъм с национален привкус в предварително публикуваните програмни намерения. Днес също бе потвърдено това в изявлението му пред учредителите. Това ми дава основание да мисля, че той влиза в нишата на национал-патриотическая идеология. Така, че очаквам най-тежък удар да бъде нанесен на “Възраждане”. Те играят много агресивно, а българинът никога не е бил почитател на подобно поведение. Той е страхлив по природа, примирен. За него снишаването е начин за оцеляване. Заради своята голяма агресия Костадин Костадинов и “Възраждане” ще понесат сериозен удар от този нов проект на Янев. Освен това той ще привлече оттеглилите се избиратели на БСП, които преди години бяха около 1 милион, а сега са 250 000. Всички тези хора ще бъдат активирани в полза на тази новопоявилата се формация. В редиците ѝ очаквам да се влее голяма част и  от избирателите на ГЕРБ. Ще потъне проектът на Слави  “Има такъв народ”, убеден съм. Янев  ще обере разочаровани последователи от пропадналите проекти на миналия парламент на Бабикян, Хаджигенов, Мая Манолова, Татяна Дончева и т. н. Всичко това би се случило но под условие, зависещо главно както от поведението на Стефан Янев, но и на хората около него. Защото тяхното присъствие би могло да дискредитира и най-добрите намерения. Най-важното за мен е през следващите седмици да  наблюдавам какво ще е отношението на Румен Радев към този проект. Като нищо може да се окаже, че държавният глава има други политически намерения.

Съзирате ли, обаче единство в отношението на Румен Радев и Стефан Янев към войната в Украйна, Русия, наложените спрямо нея санкции и въпросът с предоставянето на оръжие на Киев, за да се отбранява от нашествениците? Изглежда да са на една и съща позиция по тези теми?

 

За съжаление, в България политиците се водят от настроението на гражданите и от техния страх. И целта е една – да им се харесат. За държавници подобно поведение не е нито нормално, нито приемливо. Те трябва да определят пътя за развитието на нацията. Едва тогава се превръщат в лидери. За съжаление, ние такива още нямаме. Затова всеки се качва на тази вълна с харесването. Видяхте вчера в парламента какво съглашателство се получи. В него най-изненадващо участва и ДБ. До днес не бяхме чули официалната позиция на ДПС. Те казаха, че ако пращаме оръжие на Украйна, пращаме смърт. Разбира се, че това не е европейска позиция. Най-голямото ми разочарование дойде от лидерите на ДБ в лицето на Атанас Атанасов, зад чиито гръб стои Иван Костов и от Христо Иванов, разбира се. Всички видяхме тяхното примирение по една толкова важна тема каквато е да се даде или не оръжие на Украйна. Всички те се подчиниха на Корнелия Нинова.

Защо се наведоха според Вас?

Вчера маските паднаха. Разбрахме колко са объркани всички партии в позициите си спрямо темите за Русия, задкулисието, корупцията, зависимостите. Всички гласуваха решение, което не е нито натовско, нито европейско. И това съвсем категорично показва на партньорите ни, че на България не може да се разчита.

Пак да ви върна на темата за влиянието на Путин в родната политика. Не го ли съзирате в действията и позициите на Радев и Янев?

 

Не бих казал пропутинско влияние. По-скоро бих го нарекъл проруско. Русофилството у нас е дълбоко вкоренено дори във всички символи – погледнете само центъра на София – като започнем от паметника на Царя, където се извършват всички почести, да минем по централните булеварди, носещи руски имена. С русофилство е пропито навсякъде, накъдето се обърнем. Нашето общество тепърва ще се “раздруса” от този проблем, както и от политическите съглашателства. Не говоря, че това ще се случи точно сега, но в бъдеще със сигурност, когато Русия загуби войната и се разпадне. Неминуемо ще последват и мащабни геополитически промени.

Защо имам усещането, че може да Ви видим в проекта на Стефан Янев, така както Ви видяхме в инициативния комитет за издигане на Румен Радев за президент?

Не. Това, че присъствам в инициативния комитет, не значи, че споделям всички виждания на Румен Радев. Съгласих се да участвам в него, защото всички искахме държавата да отвоюва позициите си от мафията, така както направи Европа спрямо хитлеризма. Днес, когато Борисов не е на власт и видях, че темата за отвоюването на държавата от мафия не е вече тема на президента, аз съм готов да си оттегля подписа за него. Както направих това преди години спрямо проекта на ДПС и Доган, след като се прегърнаха с мафията. Винаги съм се разграничавал от хора, които са ме разочаровали заради съглашателство със задкулисието. Ако Румен Радев не подкрепи политическия проект на Стефан Янев, ще ви кажа какви политически намерения би могъл да преследва с тази  дестабилизацията и нажежаването на обстановката, на която ставаме свидетели. Защото той не може да не знае, че провокирайки парламента и всички политически формации, той стъпва на ръба на импийчмънт.

Защо би могъл да го прави?

За да отговоря на този въпрос ще ми трябва време, за да видя дали той ще подкрепи проекта на Стефан Янев или ще се разграничи от него.

 

Интервю на Катя Илиева

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *